От "Има такъв народ" няма да подкрепят трети мандат. Нямало политическа логика в подобно действие.

Това потвърди Виктория Василева от ИТН след консултации при президента Румен Радев във вторник.

"Ние сме единствените, които не се отмятаме от това, което сме говорили. Трети мандат ИТН няма да покрепи, защото няма политическа логика в това да не подкрепят останалите правителство, предложено от най-голямата партия, а да подкрепим правителство с мандата на най-малката група, което също ще управлява с плаващо мнозинство", каза тя. 

Тя не уточни какво означават думите на лидера на ИТН Слави Трифонов от снощи, публикувани отново във фейсбук, в което се призовава за подкрепа на кабинета за мигрантите.

"Да подкрепим тези усилия на правителството, насочени към тези проблеми - за бежанците", каза депутатката, но без да поясни какво се разбира под такава подкрепа.

Във вторник президентът започна втория кръг от консутации с парламентарните групи в рамките на конституционната процедура за връчване на мандат за съставяне на правителство.

Първият рунд - с връчен мандат на "Има такъв народ" завърши неуспешно, след като в последния момент лидерът на партията Слави Трифонов оттегли кандидатурата за премиер на Пламен Николов и след няколкодневна политическа криза мандатът бе обявен за провален. 

"Отговорността, която получихте с първия мандат не се реализира, явно и политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите пред България. Това повишава необходимостта за редовен кабинет, затова е важно да се отнасяме отговорно пред възможностите за диалог и компромиси. 

Аз нееднократно заявих, че трябва да изчерпаме всички възможности. За нас в важно да чуем вашата формула за разговори с другите парламентарни сили, за да преценим възможността за съставяне на кабинет", започна изложението си Радев при срещата си с представителите на ИТН. 

Отговори му Тошко Йорданов, председател на парламентарната група: 

"Факт е, че страната е изправена пред кризи, но вчера стана ясно, че една голяма част от нещата могат да се решат в парламента без значение дали има правителство. Вие затова и обявихте, че ще забавите връчването на мандата. 

Що се отнася до съставяне на правителство - ние опитахме и истината е, че бяхме предадени в средата на изборите. Има огромно мнозинство, могат да създадат кабинет, след като отказаха да работят с нас, могат да съставят кабинет и да работят. И ДБ, ГЕРБ, ДПС и БСП могат - дали ще има мнозинство, или ще има някоя поразходила се партия по време на гласуването, няма значение. 

Съществува морална дилема - как ние бяхме дългата ръка на ДПС, пък сега те ще работят с тях - не знам. Ние не може да коментираме решенията на другите", каза Йорданов.

След "Има такъв народ" при Радев ще влязат от ГЕРБ и БСП. 

За сряда президентът е насрочил консултации с „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Миналата седмица той обвързва връчаването на втория мандат със започването на работа по актуализация на бюджета, която депутатите до момента отказваха да вършат.  На вчерашния КСНС партиите не постигнаха съгласие относно актуализацията.

Очаква се, че утре ще бъдат съставени  комисиите в парламента и че до края на седмицата законопроектът за промените в бюджета ще влезе за разглеждане в тях.