Дълговете на "Барселона" възлизат на 1,35 милиарда евро, обяви президентът на клуба Жоан Лапорта на пресконференция. Той определи ситуацията в един от най-големите отбори в света като "много плашеща".

Лапорта припомни, че перото "заплати" представлява 103 процента от приходите на каталунците. Нещо, което в крайна сметка доведе до това Лео Меси да не може да подпише нов договор и да се озове в "Пари Сен Жермен". В края на миналата седмица се наложи капитаните - Жерар Пике, Серхио Бускетс и Жорди Алба, да намалят възнагражденията си, за да стане възможно регистрирането на новите попълнения, начело с Мемфис Депай, Ерик Гарсия и контузения Серхио Агуеро.

Лапорта отново хвърли вината за състоянието на Барса на предишното ръководство, начело с Жосеп Мария Бартомеу. 

Според Лапорта, ако Меси е сключил нов контракт, това би означавало 110 на сто над приходите - нещо, което Ла Лига е отхвърлила, тъй като противоречи на тавана за заплати, спуснат като правило наскоро. В същото време испанското законодателство забранява намаляване на възнагражданието на даден служител с повече от 50 процента спрямо предишния му договор. Аржентинецът се бе съгласил клубът да му плаща наполовина по-малко.

"Сега процентът при нас 103, което е с 20-25 на сто повече, отколкото е при нашите съперници, рече босът. - Първото нещо, което направихме, когато влязохме в управлението, беше да вземем заем от 80 милиона евро, в противен случай не можехме да се разплащаме. Предишното ръководство изрече много лъжи. "Барселона" е с отрицателен баланс, който възлиза на 451 милиона евро. Това е ужасно наследство. Това, което се е случвало, просто е било стряскащо."

В събота Бартомеу разпространи изявление, в което се защити и оправда ситуацията с пандемията. Ако бил останал на власт, а не е бил притиснат да подаде оставка през октомври миналата година, Меси щял да е част от тима.

В неделя "Барселона" започна новия сезон с 4:2 срещу "Реал Сосиедад" на "Камп Ноу". Отборът впечатли през първото полувреме, когато поведе с 2:0 с голове на Жерар Пике и Мартин Брайтуайт. Датчанинът направи 3:0 след почивката, а в края гостите върнаха интригата с две бързи попадения Лобете и Оярсабъл, преди Сержи Роберто да вкара за 4:2 в добавеното време.

От новите играха Ерик Гарсия и Депай, като вторият записа впечатляващ дебют.