Полша ще разпусне Дисциплинарната камара към своя Върховен съд, която гледа дела срещу съдии.

Това се казва в съобщение на правителството във Варшава, предаде Ройтерс.

Стъпката е част от по-общите съдебни реформи, които ще бъдат предприети през следващите месеци. Тя е предприета, след като Съдът на Европейския съюз (СЕС)  постанови, че механизмът за търсене на дисциплинарна отговорност от съдиите в Полша противоречи на европейското право.

Дискусията се води от доста време насам. Тя се разгорещи през последните месеци с изискването на Европейската комисия Полша да изпълни постановление на СЕС да разпусне до 16 август спорната камара, която според критици е политизирана.

„Полша ще продължи съдебните реформи, включително в сферата на съдийската отговорност, с цел да подобри ефективността на системата", се казва в изявлението на правителството.

Полша можеше да бъде подложена на финансови санкции, ако не бе изпълнила решението на Съда.

Вчера – деня, в който изтече крайният срок, полското правителство изпрати отговор до ЕК. В него властите в страната заявяват, че ще внесат предложение за ликвидиране на Дисциплинарната камара, която след време ще се появи в друг формат. По-рано този месец лидерът на управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински съобщи, че Полша ще разпусне Камарата и през септември ще представи планове за алтернативна система за дисциплинарна отговорност на работещите в съдебните органи.

Европейската комисия е получила писмото на Полша, потвърди днес говорител на ЕК. Сега то ще бъде анализирано. Докато този процес не приключи, Комисията няма да го коментира.