Решение да се преместят новините на турски език от БНТ1 в БНТ2 е грешка - независимо в какъв пакет компромиси между партиите в мнозинството е направено, коментира политологът Огнян Минчев във фейсбук. В края на миналата седмица стана ясно, че това е част от цената, срещу която Патриотичният фронт ще продължи да подкрепя правителството.

Минчев дава и аргументи за позицията си:

Първо, новините на турски език са ясно свидетелство за това, че българската държава не просто уважава правата на своите граждани, но е заинтересована от интеграцията на малцинствените групи в националната общност. Тези новини показват, че на българската държава и българското общество не им е безразлично кой и по какъв начин информира етническите турци в България за случващото се в страната и света.

Второ, излъчването на новини на турски език по основния канал на националната телевизия има особено символно значение в настоящата политическа ситуация в България, смята Минчев и добавя:

Съществува доста широк консенсус за това, че ДПС трябва да бъде оставено поне за 1-2 мандата извън управлението поради мощната система за корумпиране на публичните институции и отношения, която бе изградена през последните 15 години около корпоративно-търговската групировка с център - Сарая.

Ръководството на ДПС намира за уместно да се оплаква навсякъде - както у нас, така и в Брюксел, че това е дискриминация на етническа основа. Не, не е на етническа основа и доказателствата за това са в непроменения статут на етническите права и етническите отношения в страната.

Колкото и маловажен от съдържателна гледна точка да изглежда компромиса с преместването на новините на турски от БНТ 1 в БНТ 2, то ще бъде използвано като символ на ограничаване на етнически права от ръководството на ДПС - и може би не само от него. Оставям настрана претенциите на ПФ за премахване изцяло на новините на турски. Много е странен този патриотизъм - поне според мен. Пряко е насочен срещу националния ни интерес. Остава въпросът каква е причината за това, завършва Огнян Минчев.