Секретни доклади на американските разузнавателни агенции през това лято са чертаели все по-мрачна картина за изгледите талибаните да превземат Афганистан. Те са предупреждавали за евентуалното бързо рухване на афганистанските въоръжени сили, въпреки че президентът Байдън и неговите съветници казваха публично, че това няма да стане бързо, пише днес "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Афганистанци в самолет на Бундесвера в Кабул 17 август 2021 г. Снимка АП / БТА

Към юли повечето разузнавателни доклади са стигали до все по-песимистични изводи и са изразявали съмнения дали афганистанските сили за сигурност ще окажат сериозна съпротива и дали правителството ще може да удържи Кабул. На 8 юли Байдън каза, че е малко вероятно правителството в Кабул да падне и че няма да има хаотична евакуация на американците като онази в края на Виетнамската война, припомня нюйоркското издание.

Анализ, представен в Конгреса, заключава, че талибаните са усвоили уроците от предишното завладяване на Афганистан. Сега бунтовниците, казва докладът, първо са превзели граничните пунктове, подчинили са провинциалните центрове, установили са контрол върху обширни територии в северната част на страната, преди да се насочат към Кабул - прогноза, която се сбъдва. Но ключовите решения на САЩ са взети много преди юли, когато сред разузнавателните агенции е имало единодушие, че афганистанското правителство ще удържи положението поне две години, така че изтеглянето да стане без проблеми, пише "Ню Йорк таймс".

И щастливи след кацането в Ташкент, Узбекистан. Снимка АП / БТА

Вестникът цитира експерти, според които талибаните са победили чрез стратегия, която много често се е оказвала успешна през десетилетията на войни в Афганистан - те са устоявали по-дълго от своите противници. А и последните им дипломатически маневри с други страни в региона, особено с Китай, са подсилили неизбежното надделяване над все по-деморализираните правителствени сили.