Анас Хакани, талибански командир и член на висшето ръководство на мрежата "Хакани", се е срещнал с бившия афганистански президент Хамид Карзай, съобщи днес талибански представител, цитиран от Ройтрес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на опитите на талибаните да сформират правителство.

Според цитирания талибански представител, пожелал анонимност, председателят на афганистанския съвет за помирение Абдула Абдула също е присъствал на срещата. Той не даде повече подробности.

Мрежата "Хакани" е важна фракция на талибаните, които превзеха афганистанската столица Кабул в неделя. Мрежата, базирана на границата с Пакистан, беше обвинена за някои от най-смъртоносните бунтовнически атаки в Афганистан през последните няколко години, отбелязва Ройтерс.

Избягалия от Афганистан президент Ашраф Гани се намира в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, заяви афганистанската телевизия "Кабул нюз", цитирана от ТАСС.

В неделя вечерта, няколко часа преди талибаните да влязат без бой в Кабул, Гани напусна страната.

Ашраф Гани. Снимка АП / БТА
 

По-рано същата телевизия твърдеше, че той е заминал първо за Таджикистан, а после - за Оман. А според вестник "Хащ е субх дейли" Гани бил излетял за Оман от Узбекистан. Няма официална информация къде се намира афганистанският президент. Самият той написа във фейсбук, че е решил да се оттегли, за да предотврати кръвопролитие.

Твърди се, че членове на създадения в Кабул съвет за мирно предаване на властта били предлагали на Гани да им предаде правомощията си, но той отказал.

Според агенция Блумбърг в катарската столица Доха още няколко седмици преди падането на Кабул били започнали преговори за предаване на властта на талибаните, така че някои представители на предишната афганистанска власт да влязат в новите управленски структури. Тази схема обаче била обезсмислена от бягството на Гани.

Говорителят на талибаните Забиулла Муджахид каза, че движението води консултации за новата политическа система на Афганистан, включително с ръководителя на на Съвета за национално помирение Абдула Абдула.

Съмнение в декларациите на умереност

Талибаните са взривили статуя на лидер на шиитска милиция, сражавала се срещу тях по време на гражданската война във Афганистан през 90-те години на миналия век. Това става ясно от разпространени днес снимки, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това засилва съмненията в техните декларации, че са станали по-умерени.

Ислямисткото движение, установило много бързо контрол върху цялата страна, казва, че се е променило и няма да налага драконовските ограничения, които въведе, когато управляваше Афганистан преди. Талибаните обещаха да не нарушават правата на жените, да не извършват публични екзекуции и да не забраняват телевизията и музиката, както и да не търсят реванш от бившите си опоненти.

Мнозина афганистанци обаче не вярват на това и хиляди хора се втурнаха към летището на Кабул и границите, за да избягат от страната. Мнозина се крият у дома уплашени, защото затворите се опразниха вследствие на мълниеносната офанзива на талибаните, отбелязва АП.

БТА