СИМОНА РУСЕВА

САЩ съдят най-голямата германска банка – Дойче банк, искът е за 190 милиона долара (154 милиона евро)

Това събощи днес федералният прокурор на Ню Йорк Прит Бхарара. Обвинителят, който е от индийски произход, е смятан за един от най-стриктните пазители на закона в САЩ.

Дойче банк, чието американско представителство е в Ню Йорк, е подведена под отговорност заради данъчни измами. С престъпен умисъл банката е заобикаляла амерканския фиск чрез кухи осчетоводявания и сделки с фирми фантоми, твърди обвинението.

“Това не е било нищо друго, освен игра на криеница”, заяви Бхарара, цитиран от световните медии. Ето защо обвинението, което се води под неговото наблюдение, настоявало Дойче банк и нейните помагачи в престъпната дейност, включително американският институт "Уелс Фарго", да платят обезщетение в размер на 190 милиона долара.

“Дойче банк решително се противопоставя и не приема тезата на обвинението”, заяви днес говорител на централата на банката във Франкфурт на Майн.

Случаят бил изяснен още през 2009 г. и нямало никакво смислено обяснение защо въпросът се повдига повторно.

Не за първи път Дойче банк попада под ударите на прокуратурата. Преди две години 500 прокурори и следователи нищеха афера за неплащане на данъци в големи размери, пране на пари и машинации при търговията с вредни емисии. Тогава бяха задържани петима висши служители, следствието още тече.

Дойче банк е заподозряна също в престъпно договаряне на котировки на валутния пазар, манипулации на финансовите пазари, както и в съмнителни ипотечни сделки.

Германската банка има заделени три милиарда евро по перото  “правен риск”. Това ще рече покриване на разходи по съдебни спорове. По данни на самата банка само за последното тримесечие на тази година заделената сума възлиза на 1,7 милиарда евро.

Всяка голяма фирма, както и банките, заделят подобни суми в случай, че се стигне до съд. Това не е признаване на вина априори, но внушителните три милиарда на Дойче банк пораждат съмнение, че може и не всичко при операциите й да е било наред. Това обаче може да установи единствено компетентен съд.