България вече е в разгара на четвъртата COVID вълна. Предпазните мерки срещу разпространението на вируса ще бъдат въвеждани и трябва да бъдат въвеждани на национално ниво - "България не е толкова голяма държава". Те няма да се различават от тези, прилагани по време на предишните вълни.

Това каза в четвъртък по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Водещи по заболеваемост са Бургас, Велико Търново, София и Пазарджик, изтъкна той. Заради бързото разпространение на заразата и в другите области от страната е наложително предпазните мерки да бъдат с национален обхват. Най-високата заболеваемост се наблюдава във възрастовата група между 20 и 40 години. Това се дължи на разпространението на Делта варианта на вируса. 

"В момента най-високата заболеваемост е във възрастовата група 20-40 години. Факт. Вирусът смъкна възрастта - и при заразените, и при настанените в болница, и за интензивно лечение", каза още Кунчев.

Той обясни, че единият от изводите след срещата в МЗ вчера, на която е обсъждана епидемичната обстановка в страната, е бил, че трябва "да осигурим по-голям капацитет за лечение на тежки случаи при деца, включително и при малки деца, виждаме го и в практиката на другите страни".

В момента в болниците са настанени 2000 души, посочи още главният държавен здравен инспектор.

"До 6000-7000 души те ще се справят, макар и много трудно, като ключовият момент не са нито леглата, нито лекарствата, нито апаратурата, а хората. С много добра организация, с помощ от други места може да достигнем 8000-9000 души в болниците. Оттам нагоре ще бъде много проблемно", смята доц. Кунчев.

Определящо за нивото на риска от заболеваемост е спазването на противоепидемичните мерки, повтори той отново и днес.

„От самата първа вълна не се уморявам да повтарям, че не е определящо мястото за риска, а поведението ни на това място. Независимо къде се намираме – в магазин, в градския транспорт или в ресторант, не това е ключовото. Ключовото е доколко се спазват мерките там – има ли отстояние между масите, имунизиран ли е персоналът, носят ли се маски, има ли дезинфекция, почиства ли се въздухът."

Най-обикновеното проветряване е изключително важна мярка. Заразяването с COVID не се осъществява толкова чрез допир до повърхности, а чрез поглъщане на аерозоли. По тази причина е необходимо почистване на въздуха или проветряване, припомни той.

Според главния държавен инспектор причината за заболеваемостта по време на детските летни лагери е струпването на хора, а не нарушението на мерките от страна на хотелите.

„Някои се насочиха към търсене на вина в хотелите, в които децата са настанени. Разбира се, там всичко трябва да е както сме го предписали, но в повечето случаи тези деца отиват там на почивка. Не може да очаквате от тях, че дори да сте направили перфектна организация те да са по стаите, после да се хранят и да са разделени. През останалото време те контактуват, затова са и там, за социален живот. Много са близко един до друг и да има един носител, той много бързо разпространява заболяването“, коментира инспекторът.

Във връзка с тази тенденция той си послужи с пример от Русия, където един човек е заразил 1500 души, обикаляйки по нощни заведения. И отново подчерта, че превенцията зависи главно от поведението ни, а не от местата, които посещаваме.

Все още не е ясно каква ще бъде формата на обучение за учениците от началото на новата учебна година. Според доц. Кунчев на този етап е рано да се коментира, тъй като не е известно кога ще бъде достигнат пикът на вълната.

„На 18 или 19 август е твърде рано да кажем какво ще стане на 15 септември, защото в момента сме във възходящото рамо на кривата. Поне това, което наблюдавам в други страни като Гърция, Кипър и Малта, в някои от тях се достигнаха изключително високи стойности, но и доста бърз спад. В момента и Гърция, и Кипър, и Малта са в обратно развитие – случаите намаляват доста бързо. Дали това ще се случи и при нас, дали в края на август или в началото на септември, е трудно да се каже. То зависи от много фактори. Не приемам, че можеш да вземеш едни цифри и автоматично да ги пренесеш върху друга държава. Трябва да имаме предвид каква част от населението е имунизирано - не сме в благоприятна ситуация, трябва да имаме предвид и в каква степен се спазват мерките - в още по-неблагоприятна сме. Така че да очакваме много оптимистичен вариант не е реалистично. Ако говорим за сегашното ниво, ние сме все още под 200 на 100 000 и училищата биха могли да започнат нормално обучение“, заяви Ангел Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор добави, че се надява при нас ситуацията да се развие като в Гърция, където заболеваемостта е стигнала до 350-400 на 100 хил. и после е започнала да спада. Той посочи и по-неблагоприятния вариант в Кипър, където заразените са стигнали до 1500 на 100 хил. души.

"Това е огромна цифра. Ако пренесем към нашите цифри, това би означавало заболеваемост от над 10 хил. на 100 хил., което би поставило здравната система пред изключителни трудности", добави Кунчев.

Той изрази мнение, че кампанията по имунизация трябва да бъде придружена от силна комуникационна стратегия. От съществено значение за по-високите темпове на ваксинацията са таргетираните послания към отделните групи от населението, отбеляза доцентът.