ГЕРБ номинира 18 души за министри на пресконференция в 8,30 ч в централата си, но те се радваха на статута си само един час, защото в 9,30 ч номинираният за премиер Даниел Митов отиде при президента, взе мандата и му го върна неизпълнен. 

За ранния час на прескоференцията този път журналистите бяха предупредени от предната вечер, докато, когато управляваха, от ГЕРБ понякога ги викаха същата сутрин и съответно залата им беше изпълнена само с “добронамерени” репортери.

Председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви пред журналисти:

"Осъзнаваме отговорността си, която изисква да представим структура и състав на МС. Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност, само ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на тази държава."

Тя призова договорките на тъмно в българската политика да спрат и даде за пример като задкулисни изборът на председател на НС и ръководства на комисии. 

Номинираният за премиер Даниел Митов представи състава на своя кабинет. Негови заместници за един час бяха Томислав Дончев (без ресор), лидерът на СДС Румен Христов (обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи) и Екатерина Захариева (правосъдна реформа и министър на външните работи).

Министри от предишни кабинети на Борисов бяха номинирани отново за постове - Кирил Ананиев (финанси), Деница Сачева (труд и социална политика), Красимир Вълчев (образование), Костадин Ангелов (здравеопазване), Ивелина Василева (околна среда), Десислава Танева (земеделие), Росен Желязков (транспорт), Красен Кралев (спорт), Делян Добрев (енергетика). 

За министерски постове бяха номинирани още Радомир Чолаков (правосъдие), Христо Гаджев (отбрана), Александър Иванов (регионално развитие), Любен Дилов (култура), Жечо Станков (икономика), Деница Николова (туризъм).

"Радев да не поставя условия на парламента”, скара се Десислава Атанасова на държавния глава за изявлението, че докато не разбере кога парламентът ще актуализира бюджета, няма да каже кога ще дава следваши мандати за кабинет.

В пресконференцията на ГЕРБ се включи и Томислав Дончев с няколко общочовешки послания в негов стил от типа “омразата ражда само омраза”.

След срещата при президента Дончев заяви: 

"Има три варианта и те са лоши. Правителство с третия мандат, но ще е слабо. Избори 2 в 1 е лош вариант и като организация. Парламентарни и президентски избори в две седмици разстояние е също лош вариант. Когато му дойде времето (кандидатурата на ГЕРБ за президент)."

Десислава Атанасова заяви, че от ГЕРБ настояват на предстоящите избори да се броят разписките от машините и да има опция за гласуване и с хартиени бюлетини.