Украйна обвини Русия, че създава изкуствен дефицит на природен газ за Европа, за да я принуди да разреши пускане на газопровода "Северен поток 2".

Според директора на украинската компания "Нафтогаз" Юрий Витренко, в момента "Газпром" доставя много по-малко газ за Европа и така предизвиква рекорден ръст на цените, пише БНР.

Газопроводът през Балтийско море "Северен поток 2" е почти завършен.

Преди дни руският президент Владимир Путин каза, че остава да бъдат положени 15 километра от тръбите.

Когато стане готов, газопроводът ще удвои капацитета за директни доставки на синьо гориво от Русия за Германия.

Припомняме, че цените на природния газ в Европа са изключително високи от няколко месеца насам, което се усеща и в България.

Междувременно руският  външен министър Сергей Лавров определи като неоснователни твърденията, че изграждането на газопровода „Северен поток 2“ ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на руски газ. Лавров заявява това в публикувано днес интервю за унгарска медия, цитирано от ТАСС.

"Ние разглеждаме изграждането на газопровода "Северен поток 2" изключително като търговски взаимноизгоден бизнес проект", заяви външен министър.

Според Лавров проектът ще укрепи стратегическата енергийна сигурност на Европа за десетилетия напред. Ето защо европейските столици, заинтересовани от проекта, твърдо подкрепят завършването на строителството на газопровода.

“Твърденията, че това ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия, са неоснователни, подчертава" руският първи дипломат. По-правилно е според него е да се говори за "позитивна взаимна зависимост".

Доставките ще се осъществяват по най-краткия път с най-малки екологични последствия, допълва Лавров.