Неизменният доставчик на машините за гласуване - "Сиела Норма" е готова за вариант на избори 2 в 1. Но ако гласуването е само с една карта.

Това заяви по БНТ изпълнителният директор на компанията Веселин Тодоров.

По думите му от "Сиела Норма" са подготвили софтуер, ако гласуваме едновременно и за парламент, и за президент. И описа:

"Избирателят влиза в секцията, идентифицират го, взема една смарт карта, отива при машината, поставя картата в машината, машината стартира процеса с бюлетината за единия вид избори - който кажат първо да бъде...

Гласува избирателят, след това зарежда бюлетината за другите избори - гласува, след което отпечатва две големи разписки за единия вид и за другия вид избори.

Взема двете разписки, пуска ги в съответните урни и връща смарт картата."

Тази хипотеза обаче се разиграва при наличието на само една карта, а не две - както предполагат някои изборни експерти, че може да се уреди техническият въпрос с гласуването.

По думите на Тодоров, ако Централната избирателна комисия реши да има отделни смарт карти за различните видове избори, процесът става по-сложен и може да няма възможност да бъдат доставени толкова голям брой карти.

Броят разписки може да се обедини в една, защото има риск двете разписки да бъдат поставени грешно в двете различни урни, посочи още един подводен камък шефът на "Сиела".

Както е известно, у нас гласуването с машини стана задължително във всички секции с над 300 избиратели, в т.ч. в чужбина. От ГЕРБ внесоха проект за изменения в Изборния кодекс, с които се иска връщането на въможността гласоподавателят да избира иска ли хартиена бюлетина или иска да гласува на машина, но засега няма настроения в парламента за отварянето за пореден път на изборното законодателство.

Тодоров пресметна още, че цената на вота ще е около два пъти по-висока при разделянето на изборите, т.е. ще струва около 60 млн. лв. повече на държавата, ако те се разделят. Което е логично.

"Почти всички действия са повторяеми - инсталиране, транспорт, връщане на машини, обработка, всичко това се прави два пъти, ако се прави в два отделни дни - за парламентарните и за първия тур на президентските", посочи Тодоров.

Според директора на "Сиела Норма", за да се разделят президентските от парламентарните избори, няма вариант да не са в три поредни недели - президентските трябва да свършат до 21 ноември, парламентарните сигурно могат да се отложат за декември, но по думите му "няма да е прилично толкова много да се отлагат".