"Булгаргаз" е подала заявление за повишение на цената на природния газ от почти 17 на сто от 1 септември, показва доклада на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това означава фактическо поскъпване с над 10 лв. за мегаватчас до цена от 67,33 лв. В момента цената е равна на 57,60 лв. за август. 

Това е цената на суровината без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, която ще заплащат потребителите на държавния монополист. 

Така тенденцията за ускорено увеличение на цените продължава. Основната причина е скокът на цената на европейските спот пазари, които са практически референтни за България. С промяна от 2020 година цената на природния газ от "Газпром" се изчислява по нова хибридна формула, в която се включва като компоненти цената на алтернативните горива и цената на газа, търгуван на хъбовете в Европа.

Фактите дори показват, че очакванията на "Булгаргаз" за увеличенията през последните месеци бяха подценяващи ръстът и той е по-голям. На практика хранилищата в Европа са полупразни, има сериозен дефицит на втечнен газ и това изстрелва цените нагоре. 

В микса на "Булгаргаз" освен газа от "Газпром Експорт" влиза и газът от Азербайджан. Неговата цена се изчислява основно на базата на цените на алтернативните горива - петрол и продукти, които също вървят нагоре през последните месеци.

Работната група на енергийния регулатор е анализирала заявлението на "Булгаргаз" и потвърждава изчисленията на оператора. Докладът ще бъде разгледан на открито заседание в комисията, насрочено за 25 август.

Решението ще бъде взето на първи септември.