След като днес от левицата отказаха да участват в разговори между формациите, които може да получат третия мандат за съставяне на правителство, на които да се реши и коя от тях да го вземе, авторката на идеята Мая Манолова призова президента Румен Радев да свика консултации в рамките на тази седмица. До петък (включително) Радев трябва да връчи мандата.

Както Клуб Z писа, вчера съпредседателката на "Изправи се БГ! Ние идваме" предложи ИБГНИ, "Демократична България" и БСП да използват седмицата, за да разговарят - да се разберат кой да вземе мандата, после за приоритетите на едно проектоправителство и накрая за неговия състав.

Днес обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа - било противоконституционно и не можело да се диктува на държавния глава на кого да връчи мандата. Вместо това тя поиска разговори между експерти - по актуализацията на бюджета.

От "Има такъв народ" пък още преди седмици заявиха, че няма да участват в никакви преговори и излизат в опозиция (на неясно какво, вероятно на служебното правителство, тъй като мнозинство в парламента няма, б.р.). 

"За нас подобно поведение е необяснимо, защото очакването на хората е именно да бъдат положени усилия, да бъде направен компромис, политическите лидери да преглътнат партийното си его и да загърбят дребните политически и партийни сметки, за да има правителство", заяви днес Манолова на брифинг пред сградата на Народното събрание.

И очерта три задаващи се кризи.

"Така че е време за лидерство и след като политическите лидери не са готови да проявят лидерство и да загърбят тесните политически интереси на своите формации, призовавам президентът Радев да инициира консултации преди връчването на третия мандат, за да не бъде загубено ценно време за постигане на съгласие", допълни тя.

Не е честно постигането на съгласие да става заложник на партийни интереси - смята още Манолова.

По думите й дните до петък щели да бъдат пропилени с отказа на БСП и ИТН да участват в предварителни разговори.

Че разговорите че са противоконституционни Манолова определи като "абсурдно". "Разговорите не могат да противоречат на конституцията. Напротив - това е ролята на партиите и лидерите", заяви още.