Температура до 40 градуса и кашлица със задух.

Това са по-характерните симптоми на COVID пациентите в поредната вълна на епидемията, които се лекуват във ВМА.

От една от най-големите болници у нас, със сериозен опит досега в битката с коронавируса, синтезираха наблюденията си как протича болестта при доминиращ Делта вариант в страната.

Ето и някои от акцентите:

- През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID-вълна обаче заразява цели семейства.

- И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. В амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение при нас във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

Има и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.

- Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която трудно може да бъде свалена и не се влияе от противотемпературни средства.  Често срещана е и кашлица, свързана и със задух, посочват специалистите от ВМА.

- Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т. нар. британски щам на коронавируса.

- По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус. Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават ивфекционистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват. 

- От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

- В практиката на ВМА има заразени с вируса и хора, които са имунизирани (видът на приложената ваксина е без значение). При тях обаче заболяването протича леко и не стигат до хоспитализация. Няма дихателна недостатъчност, подчертават инфекционистите.

И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.