Вече е публична спекулация – двама от любимците в служебното правителство – министрите на финансите и на икономиката – Асен Василев и Кирил Петков, готвят политически проект. Засега темата бе табу, никой не говореше публично за това, но пък „омертата“ от парламентарните кулоари днес наруши депутатът от ДПС Йордан Цонев, който по време на обсъждането на актуализацията на бюджета се обърна към стоящия в залата Василев с думите: „Честно, съветвам ви да не правите партия! Закачка, ние не се притесняваме, че още някой ще дойде на политически терен. Христо се притеснява там само“. Като под „Христо“ трябва да се разбира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. И Цонев е напълно прав (както обикновено, апропо).

Нито Петков, нито Василев отричат или потвърждават въпросното партийно строителство. Неотдавна от името и на двамата икономическият министър заяви, че под една или друга форма ще останат в държавата и в „промяната“, защото им „пука“. Такава заявка Петков направи всъщност няколко пъти по време на публични изяви. А днес в отговор на журналистически въпроси Василев заяви, че поне докато е служебен министър „няма да участвам в такъв проект“. Но после?

Пред Клуб Z депутати и близки до двамата министри споделят, че те вече дори водят разговори с потенциални сподвижници. Но проектът трябвало да се появи след президентските избори (и по всяка вероятност парламентарните), които се очаква да се произведат през ноември. И спекулират, че се ползвал с протекцията на Румен Радев.

Самият Радев пък, който още през февруари заяви, че заедно с вицепрезидента Илияна Йотова ще борят за втори мандат, ще бъде издигнат от инициативен комитет (ИК), който сам набира – без партийна помощ. Така че формациите, които вече декларираха подкрепа – първо „Изправи се БГ! Ние идваме!“, после „Има такъв народ“ и накрая БСП, просто ще трябва да декларират пак такава - за издигнатия от ИК Радев.

Засега обаче не е ясно дали лица от комитета ще се влеят в редиците на проектопартията на Василев и Петков. Близки до „Дондуков“ 2 отричат благословия на Радев изобщо, камо ли публична такава. 

Може ли ДБ да спре процеса?

Ясно е обаче, че ако такава формация се появи, то тя ще удари не по левицата, ГЕРБ, ИТН или ИБГНИ, а по „Демократична България“. При все профила на Василев и Петков, както и фактът, че вторият навремето бе в Националния съвет на оглавяваната от Иванов „Да, България“, част от състава на ДБ.

Възможният ход за ДБ е само да опита да спре създаването на един такъв проект, макар и да не е ясно дали двамата любими министри с висок личен рейтинг ще съумеят да го поддържат на тези нива в следващите месеци (обявено вчера пред бТВ проучване на "Маркет линкс" показа 42 на сто доверие в Петков и 31% за Василев). А социологът от агенцията Добромир Живков дори намекна:

"Трудно е да се каже, че се връща доверието в старите партии. Нови политически сили могат да размесят пластовете. Има политици във фокуса на обществото, които се ползват със силна подкрепа и имат потенциал, създавайки партия, да станат сериозна политическа сила в българското пространство".

Може ли Кирил Петков да е кандидатът на ДБ за президент? Не. Най-малкото самият Петков категорично вече заяви, че не би се изправил срещу Румен Радев в битка за „Дондуков“ 2. А и по правило президентската институция у нас е с ограничени правомощия и има предимно представителни функции – което не отговаря на профила на двамата активни служебни министри.

Двамата може да получат предложения за на практика всичко – от това да водят листи на все по-ясно очертаващия се пореден парламентарен вот, да редят листи – в т.ч. със свои хора, обещания за министерски и дори премиерски пост. А защо не и лидерство в ДБ. По неофициална информация – засега двамата отказват подобен вид преговори. Но пък в момента ДБ се намира в изгодната позиция да качава електоралната си подкрепа, като се надява дори да е втора политическа сила при нов вот тази есен.

„Ако Петков и Василев направят партия, ще изпаднат в ситуацията на самия Христо Иванов при създаването на „Да, България“ - когато десните избиратели се оказаха раздвоени между нея и Реформаторския блок, двете формации се явиха отделно на парламентарния вот през 2017-а и взеха по около 3%. А ако бяха заедно, щяха да влязат в Народното събрание и това разочарова дясната общност“, коментираха пред Клуб Z депутати, били такива и по времето на РБ. 

Дори и организатори на избори от ГЕРБ изчисляват, че една такава партия ще получи поне 6 на сто, ако се яви още сега на избори. Защото има и такава спекулация - че двамата ще използват вече регистрирана партия за вот още тази есен.

"Приятели, здравейте"

А междувременно двамата служебни министри и в частност Кирил Петков, се радват на голяма подкрепа в социалните мрежи, в т.ч. има създадени групи и петиции. Като например „Кирил Петков за Министър-Председател на Република България“, която към момента има над 85 000 членове, в т.ч. самият Кирил Петков, присъединил се във вторник. „Група за тези от нас, които са на мнение, че г-н Кирил Петков трябва да остане в управлението на Република България - но като Министър Председател!“ - гласи описанието на целта на групата, а преди няколко дни самият министър е публикувал в нея следното:

„Приятели, здравейте,

Искам да Ви благодаря за цялата подкрепа в тази група.  Много е приятно да усещаш, че много хора оценяват работата ти и независимо от десетките жълти статии на ден тези хора са зад теб и те подкрепят.

Промяната е започнала и няма връщане назад! Тази промяна е отборна задача и заедно с Асен Василев сме много мотивирани да ускорим тази промяна. Реално Вашата подкрепа е важна за нас, защото чувстваме, че отборът ни става все по-голям с всеки изминал ден. Благодаря!“.

Тази фейсбук група не е единствена, има и още. Но тази е най-бързо развиваща се. Има осем администратори и модератори, един от които очевидно с профил, създаден за целта. Подкрепа Петков среща и в популярната група "Да запазим Корал", което само по себе си не е изненада, предвид факта, че бащата на министъра е биолога-изследовател и еколог Петко Петков, коралец.

Ще се появи ли този политически проект не е най-същественият въпрос. По-важно е защо се готви. За едни проектът е на Радев, който имал интерес от слаби партии, за да продължава да поддържа важната си роля в политическия живот у нас. За други ще е „партия в ръкава на президента“, като да се избяга от обвиненията, че краде от симпатизантите на дясното - ще се води центристка. За трети Петков и Василев искат да създадат нещо ново и неопетнено от политиката. Четвърти пък виждат просто сепаратистки действия, каквито, казват са виждали и в миналото, когато Петков не е бил съгласен за коалиция като част от "Да, България".

Всъщност, "поживьом, увидим" ще се роди ли изобщо подобен проект. Не е като да не сме ставали свидетели на сондиране на общественото мнение...