Третите избори са като руска рулетка. Това обяви в "Лице в лице" депутатът от БСП Александър Симов. 

Сравнението обаче не бе много добре обмислено, защото при ответен въпрос "дали БСП ще оцелее" (поради правилата на руската рулетка), народният представител подчерта, че лявата партия "винаги е оцелявала", въпреки че често са я подценявали.

"Понятието „партии на протеста“ се разпадна", заяви той и затова задачата на БСП е много важна - "да изгради наново разрушените мостове".

Според него напълно е възможно да бъде гласувано правителство.

"Нека припомня – преди всичко зрелищно да се разпадне имаше постигнато съгласие по приоритети. База за диалог има. Оттук-нататък всяка партия трябва да се изправи пред избор, който е очевиден – ще дадат ли новите избори различен резултат?", обясни Симов.

Депутатът е убеден, че конфигурацията в НС няма да претърпи съществена промяна при нови избори, освен че избирателите още повече ще се ядосат на партиите, които не могат да сформират правителство.

"Досега българските избиратели прощаваха това решение, на следващите избори ще накажат тези, които ги повтарят", увери Симов.

Той подчерта, че трябва да бъде взето решение измежду "интересите на България" или "парламентарните игрички".

Симов изрази несъгласие с призива на президента да не се сформира експертен кабинет. Според държавния глава така политиците могат да избягт от отговорност. Народният представител обаче настоява, че единственият избор за подкрепа на кабинет е да се изберат надпартийни личности.

"Направихме достатъчно компромиси дотук. Търси се съгласие по конкретни теми.  Ако зависи от мен - Бойко Рашков и Янаки Стоилов се радват на одобрение. Същото е и с Асен Василев и Кирил Петков. Двамата имат потенциал за бъдещи партийни лидери", заяви той без да коментира слуховете, че министрите на финансите и икономиката възнамеряват да създадат партия след президентските избори.