Талибаните, които наскоро поеха властта в Афганистан, и оттеглящите се американски сили планират бързо прехвърляне на контрола над летището в Кабул, заяви за Ройтерс официален представител на талибаните.

"Ние чакаме окончателното съгласие на американците, за да осигурим пълен контрол над летището в Кабул", посочи официалният представител, пожелал анонимност.

Той каза, че бойците, които поеха контрола над столицата на 15 август, имат екип от технически експерти и високо квалифицирани инженери, които са готови да поемат летището.

По-рано днес Ройтерс съобщи, позовавайки се на западен официален представител, че американските сили започват финалната фаза на евакуацията и предстои да бъдат транспортирани малко над 1000 цивилни от летището на Кабул.

Той посочи, че тълпите на изходите на летището са се намалели след предупреждение, че е вероятна нова терористична атака.

Държавният департамент на Съединените щати призова американските граждани да напуснат незабавно района на летището в Кабул, позовавайки си на "конкретна" и "достоверна" заплаха, предаде Асошиейтед прес.

В предупреждението, публикувано рано тази сутрин, се посочва, че американските граждани трябва да избягват да пътуват до летището и да избягват всички изходи на летището в момента.

Самоубийствено бомбено нападение на летището в четвъртък отне живота на 169 афганистанци и 13 американски военни. "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

Вчера американският президент Джо Байдън заяви, че разполага с информации, че нова атака "е много вероятна в следващите 24-36 часа".

Франция и Великобритания ще внесат резолюция на извънредна среща на ООН за Афганистан в понеделник, в която се предлага създаването на зона за сигурност в Кабул в опит да бъдат защитени хората, които се опитват да напуснат страната, съобщи френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

"Нашето предложение за резолюция цели да определи зона за сигурност в Кабул под контрола на ООН, което би позволило хуманитарните операции да продължат", заяви Макрон за френския в. "Журнал дю диманш" в интервю, публикувано днес.

Генералният секретар на ООН свика среща за Афганистан с представителите в ООН на Великобритания, Франция, САЩ, Китай и Русия - постоянните членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето.

Макрон заяви вчера, че Франция води предварителни дискусии с талибаните за хуманитарната ситуация в Афганистан и възможната евакуация на още хора от страната.

Американските военни сили, които охраняват летището в Кабул, трябва да се изтеглят до вторник, когато изтича поставеният от президента Джо Байдън краен срок. Франция е сред страните, които приключиха евакуациите от летището в Кабул.

Великобритания заяви, че последният й полет, транспортиращ военен персонал от Афганистан, е напуснал летището в Кабул късно снощи, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Британското правителство заяви, че около 1000 военни, които са организирали въздушния транспорт на британски граждани и цивилни афганистанци, са напуснали летището в Кабул, часове след последния полет за евакуация на цивилни, посочва АП.

Мнозинството от страните, с изключение на Съединените щати, вече напуснаха Афганистан.

Британският премиер Борис Джонсън приветства "геройските" усилия за евакуацията, макар че правителството призна, че някои подлежащи на евакуация афганистанци са били изоставени.

Великобритания заяви, че е евакуирала над 15 000 души от Кабул през изминалите две седмици, но 1100 афганистанци, които са имали право да заминат за Обединеното кралство, са били оставени в страната.

"Не бяхме в състояние да измъкнем всички и това е сърцераздирателно", заяви за Би Би Си командващият британските въоръжени сили генерал Ник Картър. Той отбеляза, че "има някои много трудни преценки, които трябва да се направят на място".