Бившият президент на Международния олимпийски комитет Жак Рох е починал на 79-годишна възраст, съобщиха от организацията.

Белгиецът бе осмият президент в историята на МОК. Той наследи поста от Хуан Антонио Самаранч през 2009 г.

През 2013 г. пък Томас Бах пое щафетата. Днес Бах написа:

"На първо място, Жак обичаше спорта и да бъде със спортисти - и той предаде тази страст на всички, които го познаваха. Радостта му в спорта беше заразна.

Той беше завършен президент, помогнал за модернизирането и трансформирането на МОК. Той ще бъде запомнен особено с това, че е шампион на младежкия спорт и с откриването на Младежките олимпийски игри. Той също беше яростен привърженик на чистия спорт и се бори неуморно срещу злото на допинга.

Тъй като бяхме избрани заедно за членове на МОК, ние споделихме прекрасна връзка на приятелство и това продължи до последните му дни, когато цялото олимпийско движение и аз все още можехме да се възползваме от неговия принос, по-специално в борда на Олимпийската фондация за култура и наследство.

Цялото олимпийско движение дълбоко ще оплаква загубата на голям приятел и страстен фен на спорта."

По време на управлението на Рох обаче не липсваха и скандали в Международния олимпийски комитет - с допинг, цензура по време на Пекинските игри, и други проблеми на олимпийските игри, които продължават и при наследника му.