Той е заченат в ресторант. Проходил е в ресторант. Баща му е бил музикант, майка му – главен готвач. На прощъпулника обаче нямал никакви колебания – грабнал тигана пред барабаните. Оттам нататък всичко било ясно – Събин Ранков става ресторантьор. 

„Все още си мисля, че е имало някаква шашма на прохождането, трябва да са сложили в тигана палачинки, защото много обичах да удрям барабаните на татко“, казва днес Събин, който към името си вече прибавя и Хаджи, ходил е на Божи гроб. 

„Каракачански стан“ на Златните пясъци – това му е училището. Там през лятото свири баща му и идва да помага майка му. „Беше страхотна кръчма, мотаех се в кухнята, главно да ям, а като по-голям се пусках и като сервитьор. Изкарвах добри пари, идваха много чужденци и бяха щедри – бях дебело, усмихнато, бузесто дете и ми даваха парички – рубли, крони, марки. Добре заработвах. Сега кръчмата я няма, стана чалготека.“ През зимата семейството работи в хотел „Беклемето“ в Троянския балкан. Освен на барабани, баща му Васко свири на йоника и пее.

„Караше москвич и често се хвалеше, че го е купил само с бакшишите от неговия специалитет – песента „Тази вечер Калоян пирува“. Нямаше вечер да не я изпее поне два пъти. Непрекъснато го викаха на бис.“, спомня си Събин.

По време на предаването Събин се запознава с уникалнти хора и записва старинни рецепти 

Хаджи Събин Ранков държи кръчмата „Троянците“ на столичната улица „Шипка“. Вече 15 години. „Това ми е сбъднатата мечта – да имам ресторант, а майка да е главен готвач в него.“ Леля Въцка е вече на 85 години, но още е като пушка. Всяка сутрин е на линия и готви задължителните две супи и три манджи. Скарите, биволските кюфтета и огромните салати не се броят. Защото конкуренцията е жестока.

„На близките улици „Шипка“, „Оборище“, „Иван Асен“ и „Асен Златаров“ има над 50 кръчми. За 15 години знаеш ли колко оцеляха и не са променяли собственика и името – пита ме Събин.- Само три – „Тройката“, „Кривото“ и О’Шипка“. И аз.“ И как оцеля – питам го аз – много просто, отвръща бързо той – добра храна, усмивка и лично, специално отношение. Над 80% от клиентите ми са редовни, знам ги какво и къде работят, знам им радостите и тревогите, при мене те не са на кръчма, те са като у дома си. 

Събин Ранков участва в шоуто "Мастър шеф", но е малко разочарован.

„Аз съм традиционалист, готвя както ме е учила майка ми и както им харесва на клиентите. Търся техния вкус. В "Мастър шеф" ме побъркваха със странни рецепти, но пък открих невероятния свят на подправките. Не можах да спечеля битката, но завързах много приятелства.“

Събин във вихъра си в своята кръчма

Един от тези приятели е шеф Андре Токев, който усеща колорита на троянеца и го кани в тв предаването си „Ловци на храна“.

"Беше голям кеф – спомня си Събин – Обикаляхме по села и паланки, откривахме стари, забравени рецепти, запознах се куп уникални хора. И не на последно място – за първи път в живота ми плащаха, за да ям и пия, на корем", казва през смях ловецът на храна.

Ранчи, както го наричат приятелите му, има една любима кулинарно-приключенска дестинация – Америка, Ел Ей и Вегас. Там са любимите му кръчми и приятели. В Лос Анджелис това е "Рейнбоу бар и грил", а във Вегас – "BG-Бистро", където правели най-добрата мусака и шкембе чорба. В България не съм ял такава – признава си той.

Първата манджа, която Събин готви, е в трети клас. Останал сам, огладнял и нахвърлял в едно гювече всичко, което намерил в хладилника. Много добре му се получило. И до днес прави гювечета, но никога в микровълнова. В пети клас вече върти баници и прави мекици. И до днес обича да меси тесто.

Събин Ранков и Андре Токев като ловци на храна. 

В кръчмата си Ранчи може всичко – ако се налага той е готвач, сервитьор, освен това е управител, доставчик, счетоводител. С всеки от персонала е приятел, но и следи строго за реда и дисциплината. Особено в кухнята.

"Имах готвач на проба, поръчах му какво да сготви, той го направи. Опитах и му казах – опитай и ти, беше мусака. Той накуси малко. Харесва ли ти, питам го. Мълчи, усети се, че не е добра. Ти не си хареса манджата, казвам му, как искаш да я хареса клиентът! И го изгоних."

Уважението към клиента е в основата на успеха на кръчмата "Троянците". Тя е във вътрешен двор, заклещена между два лъскави ресторанта, които имат всичко - изход на тротоара, реклама, огромни инвестиции. Събин Ранков инвестира само в цветя и доволни клиенти. И его го резултата - откакто той е там, единият ресторант е фалирал осем пъти, другият три. Троянската крепост е недосегаема. 

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).