В момента БСП носи отговорност за ситуацията в държавата и задържането на мандата е единствено с цел да бъде завършена актуализацията на бюджета. Това обясни лидерката на левицата Корнелия Нинова в ефира на бТВ днес.

Не е имало предварителен план да бавят връщането на мандата, подчерта тя.

"При връщане веднага на мандата няма да можем да преизчислим пенсиите, да осигурим охраната на границите. Няма да има дори ремдисивир в болниците, и това е едно от многото неща, които няма да им стигнат. В този момент се налага да поемеш отговорност", заяви тя.

Нинова подчерта, че при срещи с браншови организации и синдикати в последните дни е станало ясно, че без актуализация не може.

"Срещахме се с хотелиери, ресторантьори, туроператори. Те ни казаха - най-добре е да има редовно правителство, но ако не постигнете това, много ви молим - коригирайте 60/40, направете ги 80/20."

Бизнесът се нуждае и от средства за безплатни PCR-и. Без актуализация пък в МВР ще останат без заплати през ноември и декември.

Лидерката на БСП заяви, че колко ще се бави връщането на мандата зависи от останалите политически партии в парламента и дали в сряда - първият работен ден на парламента - те ще приемат съкращаване на сроковете между четенията.

"След това има работа в комисиите, обсъждане в зала. Второ четене е тежко - текст по текст. Ако се съгласим да намалим между първо и второ, може да стане и по-скоро. Предстои тази седмица да разберем", заяви тя.

На въпрос защо не върне мандата утре, както призовава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, тя отсече:

"Толкова е прозрачен. Толкова му личи личния интерес. Много е ясно какво цели Борисов - да няма средства за пенсиите, да има социално напрежение. Да няма средства за болниците - да има здравна криза. Да дойде мигрантска вълна, да не можем да я спрем. И той да се върне. Ако върнем мандата веднага ще стане това, което той иска."

Нинова подчерта, че финалната версия на актуализацията на бюджета ще е много различна от първоначалното предложение на служебния кабинет - и съответно отговорността ще е на Народното събрание.