Президентът на САЩ нарече "изключителен успех" мисията по евакуиране на американци и на техни съюзници от Афганистан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Джо Байдън изнесе тържествена реч в Белия дом във връзка с края на най-дългата война, водена от Съединените щати.

"Никоя страна не е вършила никога нещо подобно в историята", заяви той. "Изключителният успех на тази мисия се дължи на невероятния талант, на смелостта и алтруистичния кураж на американската армия, на нашите дипломати и професионалисти в сферата на разузнаването".

Той каза, че САЩ са решени да евакуират останалите в Афганистан американци, които по думите му са между 100 и 200.

В телевизионното обръщение Байдън разкритикува неспособността на сваленото вече от власт афганистанско правителство да отблъсне талибаните, което доведе до припряно и унизително изтегляне на американските и съюзническите сили. Той подчерта и ролята в този процес, която изигра бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Сделката, която бе договорена под ръководството на Тръмп, позволи "пускането на свобода на 5000 затворници миналата година, включително някои от топ военните командири на талибаните - каза Байдън. -

Когато встъпих в длъжност, талибаните бяха в най-силната си позиция във военно отношение от 2001 г. насам, контролирайки или борейки се за контрола върху близо половината страна", каза той.

Вчера талибаните отпразнуваха победата си над САЩ, като стреляха във въздуха и изкараха на показ ковчези, увити в знамената на САЩ и НАТО. Сега те контролират повече територия, отколкото когато управляваха запоследно преди американското нашествие през 2001 г.

Най-дългата война в историята на САЩ отне живота на близо 2500 американски военни и 240 000 афганистанци. Цената й възлиза на около 2 трилиона долара.

Над 123 000 души бяха евакуирани през последните две седмици от Кабул чрез мащабен, но хаотичен въздушен мост. Много от хората, които помогнаха на западните страни през войната, бяха обаче изоставени.

"Това е позорно и катастрофално заминаване, което ще позволи на талибаните и Ал Кайда да отпразнуват 20-ата годишина от атентатите от 11 септември с установяване на пълен контрол над Афганистан", заяви лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл на бизнесфорум в Кентъки.