"Политическа партия „ГЕРБ“ има лидер и той се казва Бойко Борисов. Поставянето на условия във връзка с политическото лидерство на партията, утвърдено пряко и чрез демократични процедури от нейните членове, е неприемливо и меко казано, неудачно. Още повече, когато тяхната цел е разговор за съставяне на кабинет.” Това пише във фейсбук зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Поводът за поста му е изказването на Христо Иванов от вчера, че ако ГЕРБ се разграничат от лидера си, ДБ ще преговарят с тях. 

"Партията има председател, заместник-председатели и Изпълнителна комисия, които определят нейния политически дневен ред. Зад тях стоят пет победи на парламентарни избори, стотици кметове и общински съветници в цялата страна и стотици хиляди избиратели. Поставянето на тяхната свободна воля под въпрос е като минимум проява на неуважение. В последните месеци се видя, че опитите тази воля да бъде пренебрегвана, водят единствено до хаос и невъзможност да се състави редовен кабинет. И на мен не ми е работа да давам акъл на други партии. Струва ми се удачно обаче да отбележа, че ДБ бяха обвинени в поставяне на неприемливи условия при преговорите за съставяне на правителство. Затова едва ли в такъв момент е подходящо да даваш публични доказателства за истинността на подобна теза”, пише още Даниел Митов.

Ето какво бе казал Христо Иванов в кулоарите на парламента:

"Има обществени реалности, с които трябва да боравим. Докато ГЕРБ не се разграничат от Борисов няма как да преговаряме с тях. Не е моя работа да им давам акъл, но такова разграничение се очаква от нашите избиратели, при такива условия сме склонни да преговаряме с всички, дори и с ГЕРБ."