Върховният съд на САЩ осигури тази нощ блестяща победа на противниците на абортите - отказа да отмени закон на щата Тексас, който забранява прекратяването на бременност след шестата седмица дори при изнасилване или кръвосмешение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Високата инстанция, сезирана спешно от защитниците на правото на аборт, не се произнесе дали законът, влязъл в сила денонощие преди това, отговаря на конституцията. Но спомена за "сложни и нови процедурни въпроси", за да го остави действащ, докато продължат съдебните битки.

Решението бе взето с незначително мнозинство от петима съдии с консервативни възгледи, трима от които бяха назначени от бившия президент Доналд Тръмп заради позицията им срещу абортите. Председателят на съда Джон Робърт - умерен консерватор също като тримата магистрати прогресисти, намекна, че би блокирал този "безпрецедентен" закон, докато не бъде проучен задълбочено. Съдията прогресистка Соня Сотомайор се изказа по-директно - нарече решението "смайващо" и упрекна своите колеги, че "си завират главите в пясъка" пред закон, "замислен с цел да попречи на жените да упражняват конституционните си права, като се избегне съдебно проучване".

Подписан през май от губернатора републиканец Грег Абът, законът забранява аборт, щом бъде установено, че сърцето на ембриона бие, тоест след около шест седмици от бременността, когато повечето жени дори не знаят, че са заченали. Предвидено е изключение само в случай на опасност за здравето на жената.

Преди Тексас, където над 85 на сто от абортите се правят след този срок, подобни закони приеха още 12 американски щата, но всички те бяха отменени по съдебен ред като нарушаващи постановление на Върховния съд от 1973 г. , според което конституционното право на аборт действа, докато плодът стане жизнеспособен - към 22-ата седмица на бременността.