Представители на Литва, Латвия и Полша поискаха допълнителни санкции за лицата от режима на Беларус, свързани с умишленото прехвърляне на мигранти на тяхна територия.

Това стана на заседанието на Комисията по външна политика в Европейския парламент.

3300 опита за прекосяване на границата с Полша от общо 3700 между януари и август се случиха само през август, каза полският постоянен представител в ЕС Анджей Садош. Той уточни, че мигрантите са от Ирак, Афганистан, Русия, Сирия и Сомалия.

„В този конкретен случай доверието към ЕС е поставено на карта“, заяви зам.-министърът на външните работи на Литва Мантас Адоменас.

Той очаква външните министри на страните от ЕС, които ще заседават днес и утре, да постигнат съгласие за допълнителни санкции срещу режима на Лукашенко. Става дума за лица и организации, свързани с прехвърлянето на нелегални мигранти на източната граница и злоупотреба с човешките права.

„По-точно ние предлагаме да бъде променен критерият за санкции срещу режима в Беларус, като към него се прибави подбуда и организиране на нелегална миграция като основание да се налагат допълнителни ограничения“, посочи Адоменас.

Парламентарният секретар на Латвия Занда Калнина Лукашевич бе категорична, че трябва да се действа координирано със САЩ, тъй като съвместните действия ще дадат по-добри резултати.