Хъшлаците на Слави са с най-добра взятка. Те бяха сигурни, че влизат в парламента, но не очакваха да бутнат от първото място Борисов. Нямаха нито компетенцията, нито желанието да бъдат управляващи. Да събереш от нищото, за нула време, 250 подготвени и уважавани кандидати за депутати беше несериозно.Освен това ролята, за която се готвеха, беше да бъдат опозиция. Атрактивна, остра, безпардонна - такава, каквато му трябваше на блатясалия от мачкането на Борисов парламент. Е, на третия път ще имат тази възможност. Според социолозите няма да са първи, но със сигурност са в тройката. Идеален шанс да се развихрят сценаристите-парламентаристи. А пък до изборите и да редактират сериозно листите си.

Цитат на мандата
Тошко Йорданов към Татяна Дончева в опит за нова коалиционна политика: “Сядай си веднага на дебелия задник!"


ГЕРБ също печелят от бавенето на датата за изборите. Времето работи в тяхна полза. Заклинанието "видяхте колко могат другите" ще бъде добър слоган и вероятно ще ги върне на върха. Не че оттам-нататък управлението им е в кърпа вързано, даже напротив, но егото на Борисов ще бъде полято с шербет. Победа на ГЕРБ би спряла и изчегъртването на държавните служители и храненици на партията на стратегически места, които са на мушката на служебния кабинет. 

Цитат на мандата
Бойко Борисов към Бойко Рашков, политически дебат:
"Щял да се саморазправя с мен тоя пияница. С гол гъз таралеж ще мачкаш, това ще ти кажа."

От тупането на топката може да спечели най-много Демократична България. Тези, които дадоха гласовете си за тях, вече са сигурни, че вотът им не е бил нахалост както на други избори. Демократите влизат със сигурност, някои анализатори им дават втора, а други даже първа позиция. Особено ако стане така, че успеят да приобщят успешните министри от служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев, независимо дали в персонален план или в коалиционен, ако те успеят да регистрират партия или движение. С набрано самочувствие, с новите лица и при висока избирателна активност Демократична България може да поднесе голямата изненада на идните избори. 

Цитат на мандата
Христо Иванов за шансовете на ИТН за кабинет:
"Не бих качил хората си на лодка, за която не съм сигурен дали ще стигне до линията на шамандурата."

Печели, разбира се, и БСП. Всъщност вече го направи. От разкъсана от вътрешни противоречия партия, низвергната от всички в политическия спектър дори по време на мъките за съставяне на правителства, БСП успя да се качи в движение на политическия влак. Засега в трета класа, но важното е, че не му маха от перона както обикновено. Освен това Корнелия Нинова елегантно използва връчения от президента трети мандат за предизборната си кампания. Обезверените социалисти взеха малко по малко да си вярват, че партията им не е на смъртен одър и сегашното парламентарно обдишване ще я реанимира.

Цитат на мандата
Корнелия Нинова за международната политика на ИТН и ГЕРБ:
„Днес Слави Трифонов казал по повод срещата ни със Зоран Заев, че съм "никаква". Първите седем години и Класическата гимназия не ми позволяват да правя оценки за него с подобни епитети. И не ме слагай наедно с Борисов. Той днес полегна и предаде и род, и отечество“.

За ДПС и нейния почетен председател няма непечеливша позиция. Паролата "заедност" играе при всякакви конфигурации. И явни и тайни.

Цитат на мандата
Мустафа Карадайъ към Мая Манолова за историческата памет:
"Разчита се на къса памет, нали г-жо Манолова? Кой стои зад вашите маневри? Ако погледнете вашата биография, най-вероятно там ще видите едно твърдо ДПС зад вас.“

Забавянето на изборите ще помогне да се избистри и образа на партията с нестандартното заглавие ИБГНИ. Този, който го е измислил, заслужава бой с тояги. Но Мая Манолова и Татяна Дончева показаха остротата, която очакваха от тях избирателите им. Сега могат да се възползват от времето до изборите, за да довършат започнатото в партийно-структурен план, както и да си извлекат поуки в коалиционен. Иначе шилото ще пробие торбата и името на партията ще стане: Изправи се, БГ, ние заминахме. 

Цитат на мандата
Татяна Дончева към Ива Митева за политическите обвързаности: 
"Не се дръжте като болонка на някой сценарист!"

Печеливша ще бъде и голяма част от т.нар. суверен, ако все пак бъде актуализиран бюджетът. Иначе се нагледахме на шоу.     

Цитат на мандата
Бай Ганьо редактира възванието до княза (премиера):
"На маймуни ни обърнахте, да ви вземе дявола с маскари…"