След дебат в пленума на левицата, бе решено: БСП връща мандата за съставяне на правителство на 7 септември.
Споровете вътре в партията бяха дали това да се случи още утре или след още една седмица. И все пак, Националният съвет е взел почти единодушно решението - със 108 гласа "за", 6-ма "против" и 8 "въздържал се". 

От рано сутринта в кулоарите вървеше „клюка“, че БСП няма да се бави и още утре ще върне мандата. Макар по конституция президентът да няма срок, в който трябва да издаде указ, с който и се разпуска Народното събрание, и се назначава дата за новите избори, се следва презумпцията за „разумен срок“. 

Но този „разумен срок“ има риск да остави неразгледани няколко важни и знакови законопроекта. И в този смисъл днес съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова публично БСП да забави малко връщането на мандата, за да има време Народното събрание да приеме измененията в Закона за съдебната власт, с които се предвижда закриването на специализираното правосъдие, както и изменения при избора на Висшия съдебен съвет.

Неизвестно остава дали изборите ще са 2 в 1 на 14 ноември. Всичко зависи от това кога президентът ще реши да ги насрочи. С връщането на мандата на 7 септември той може още в същия ден да разпусне Народното събрание и да насрочи вот за 7 ноември. Но пък няма да е актуализиран бюджетът, за което сам настояваше. 

Няма смисъл

След пленума лидерката на левицата Корнелия Нинова коментира, че мандатът ще бъде върнат неизпълнен. Защото нямало смисъл да се предлагат министър-председател и състав на кабинет, след като всички партии потенциални партньори обявиха, че няма да подкрепят правителство на ДБ, а някои дори отказаха разговор.

Нинова обвърза връщането на мандата на тази дата именно с актуализацията на бюджета, която обаче се очаква да се гласува окончателно на 8 и 9 септември. 

Според нея имало време да се приемат и измененията в законите за НСО и за Бюрото по защита, както и измененията в Закона за съдебната власт - ако сроковете между четенията и за тях бъдат съкратени. 

 

Очаквайте подробности