Какво по-добро място за пиратите от Карибско море? Слуховете за смъртта им отново са силно преувеличени, както и мълвата, че несметните им богатства са безвъзвратно загубени.

Най-големия торент тракер в света - The Pirate Bay се мести в Коста Рика. Това обяви онлайн изданието на "Сидни Морнинг Хералд". Новината идва само ден след като шведската полиция обяви, че е нанесла решителен удар срещу пиратите. Властите в скандинавската държава откриха сървърите на тракера, които са били в околностите на Стокхолм и са ги изключили, съобщиха световните медии.

Акцията доведе до свалянето на The Pirate Bay от мрежата от следобедните часове във вторник, като освен сървърите тракерът остана и без домейните си. Опитите да се регистрират алтернативни домейни също остават неуспешни засега.

„Имаше разследване в компания за сървъри в Стокхолм. Мярката се случва във връзка с разследвания за престъпления за нарушения на авторското право“, заяви говорител на федералната полиция в Швеция, цитиран от Ройтерс.

Pirate Bay бе основана още през 2003 г. от шведската група Piratbyran, която се бори срещу авторските права. Междувременно тя стана един от най-известните торент сайтове в света. Според Alexa piratebay.se е на 88 място сред 100-те най-посещавани сайтове  в света, като всеки ден в нея влизат милиони любители на торентите.