Точно в 17 ч. днес, както бе предварително анонсирано, БСП върна на президента нерелизирания трети мандат за съставяне на правителство. Това направи лидерката Корнелия Нинова.

"Уви, предстоят ни нови избори и нови преговори", констатира държвният глва Румен Радев, след като получи празната папка.

На фона на стрелите, излизащи тези дни от "Позитано" 20 във връзка с политическия проект, който евентуално подготвят служебните министри на финансите и на икономиката Асен Василев и Кирил Петков и за който се твърди, че въвлича леви активисти, Румен Радев реши да изтъкне заслугите на министрите и заместник-министрите в служебния кабинет, идващи от червените редици. Той им благодари за това, че със своята работа до момента са заслужили доверието на хората.

Нинова пък реши да изброи поименно кои са политическите сили в Народното събрание, с които БСП искаше да преговаря за кабинет, но не срещна подкрепа - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изпрви се БГ! Ние идваме!".

Сега предстои президентът да насрочи датата за следващите избори за парламент, като със същия указ се разпуска и действащия в момента. Очаква се това да се случи до 14 ноември, като Радев даде да се разбере, че ще даде време на депутатите за актуализацията на бюджета и още няколко считани за знакови законопроекта, като този, с който се закрива специализираното правосъдие. Нагласата засега е за избори 2 в 1.