СИМОНА РУСЕВА

Легендарната лондонска сграда “Ню Скотланд ярд” на не по-малко прочутата полиция Скотланд ярд  вече е собственост на арабски инвеститор. Той е платил за имота внушителните 580 милиона долара, което е 370 милиона британски лири, гръмнаха днес световните медии.

Апетитният имот е бил предложен за продан на цена 250 милиона лири. Явили са се 11 кандидати. Спечелил и най-щедрият, който  е предложил 120 милиона лири повече от исканата цена.

Сделката е станала факт вчера. Новият собственик е фондът "Абу Даби файненшъл груп" от Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Групировката възнамерява да изгради на мястото на сегашния комплекс от 56 000 квадратни метра голям проект с луксозни жилища и скъпи магазини.

Скотланд ярд обитаваше сградата от 1967 г. На вълната от протести срещу проджбата от ръководството на полицията контрираха, че сградата  вероятно има историческа стойност като символ за строго прилагани закони, но вече не отговаряла на съвременните стандарти. Наред с това поддържаката й била неоправдано скъпа.

Сделката по продажбата е била осъществена от кметството на Лондон. От там уверяват, че получените милиони ще бъдат изразходвани предимно за нуждите на Скотланд ярд. Сред планираните нови придобивки са супермодерни бронежилетки с вградени камери за наблюдение и прибори за нощно виждане.

На протестите, че араби са сложили ръка на имота, кметът на Лондон Борис Джонсън заяви: “Няма значение кой е новият собственик и откъде идва той, това изобщо не е тема за дискусии. Който мисли по друг начин, той си няма и понятие от икономика и финанси.”

Градоначалникът припомни и че същият фонд от Абу Даби, купил сега сградата на Скотланд ярд, участва в строежа на луксозния жилищен комплекс 1 Palace Street, който се намира в непосредствена близост до Бъкингамския дворец.

Сградата “Ню Скотланд ярд” е разположена на ул. “Бродуей” в елитния лондонски район “Виктория”. От комплекса се открива прекрасна гледка към двореца “Уестминстър”, парламента и към парка “Сейнт Джеймс” .

Новият дом на Скотланд ярд е далеч по-скромен, но е разположен също на престижно място – на крайбрежния булевард “Виктория”. 

Докато в досегашната централа имаше кабинети за 2500 души, новата може да побере едва 1000, твърдят осведомени. Останалите ще бъдат разпределени по полицейски участъци, но ще поддържат непрестанна връзка с началство и колеги с модерни комуникационни средства.