Нощните заведения - барове и дискотеки, масово ще бойкотират забраната за работа след 23 ч., наложена с анти COVID мерките, считано от 7 септември и ще работят и след този час.

Това обяви председателят на Българската асоциация на зведенията Ричард Алибегов в сутрешния блок на бТВ.

По думите му това ще започне да се вижда от днес, тъй като в понеделник и вторник нощните барове не работят.

Абсолютно никакви мерки няма - заяви пак позицията на бранша Алибегов. И допълни по адрес на ресорните министерства: "Няма социално-икономически мерки, има много хубави намерения, сигурно имат желание хората, но няма нищо насреща".

След което изчисли, че от 420 милиона лева компенсации за целия бизнес, 30 милиона са за авиацията, над 200 за мярката 60/40, която обаче не устройва бранша и остават около 120 милиона за останалия бизнес.

"Това дали ще затворимв 23 ч. или в 00 ч., вирусът не излиза след 23 ч. Единствената мярка, която дава ефект, е локдаун на всичко. Само ограничаване на заведенията..., нали разбирате, че хората се струпват където си искат", заяви още Алибегов.

По думите му вече "две години го правим това без никакъв резултат". "И предишния път го правихме това и пак се наложи локдаун, който даде ефект", посочи, визирайки факта, че осезаем спад на новозаразените има при пълно затваряне. 

Алибегов изчисли още, че за разлика от страни като Великобритания, където има високи темпове на ваксинация и може да се планират бъдещи мерки и разхлабвания на такива, у нас мнозинството от имунизираните са възрастните хора, които не са клиенти нито на заведенията, нито на фитнесите.

И днес браншът излиза на протест - в 14:30 ч. пред парламента. В него ще се включат над 20 асоциации, твърди председателят на БАЗ.