Народното събрание одобри днес на първо четене две споразумения за дарение на ваксини срещу COVID-19 - на Босна и Херцеговина и на Северна Македония, и споразумение за препродажба на дози Moderna на Норвегия. 

50 000 дози AstraZeneca се даряват на Босна и Херцеговина, 51 480 дози от същата ваксина ще получи Северна Македония. Това е хуманен акт, подчертават мотивите на споразуменията и народните представители, които защитиха споразуменията.

Причината е ясна - българите нямат желание да се ваксинират, а тези, които го правят, предпочитат всяка друга ваксина, но не и тази на AstraZeneca. Това стана след краткото спиране на ваксината в началото на годината след сигнали за увеличен риск от тромбози - макар по-късно да стана ясно, че този риск е минимален и случаите в целият Европейски съюз са миниатюрен брой спрямо поставените дози ваксина.

Общо над 400 000 дози ваксина у нас ще са с изтекъл срок на годност до края на месеца.

100 000 дози от Moderna се препродават на кралство Норвегия, в този случай не заради нежеланието на ваксиниращите се българи да изберат тази ваксина - тя е почти наравно по популярност с тази на Pfizer - а заради изтичащ срок на годност през ноември и декември 2021 г.

В началото дебатът бе фокусиран основно върху чисто технически въпроси - защо това се прави чрез двустранни и тристранни споразумения. После се обърна на сблъсък между "протестните" партии и ГЕРБ, като бившата управляваща партия бе обвинена, че от една страна е а поръчала твърде много ваксини и затова сега се налага те да бъдат дарявани, препродавани или изхвърляни, и от друга - че в началото не е поръчала достатъчно ваксини, за да подсигурят ваксинационната кампания.

"Докато ГЕРБ бяха на власт, бяха ваксинирани твърде малко хора, защото бяха поръчани грешните ваксини - ваксините на AstraZeneca", отбеляза Димитър Делчев от ИБГНИ.

Даниела Дариткова от ГЕРБ изказа тезата, че даряването и продаването на ваксини в последните дни на настоящото Народно събрание не давало добро послание на хората за това, че трябва да се ваксинират. Тя и множество депутати от ГЕРБ не пропуснаха да изтъкнат многократно колко бързо тяхната партия е осигурила ваксини.

"Всички спекулации за ваксините тук трябва да спрат. Трябва да повтаряме само едно - ваксините спасяват човешкия живот", подчерта тя.