Най-малко 10 души са загинали при пожар, избухнал в модулна болница за пациенти с КОВИД-19 в град Тетово в Северна Македония, съобщи тази нощ министърът на здравеопазването Венко Филипче, цитиран от агенция Ройтерс и БТА.

"До момента са потвърдени десет жертви на пожара, но броят им може да нарасне. Това е много тъжен ден", написа в туитър здравният министър.

Местни медии публикуваха снимки на голям пожар в западната част на града, докато пожарникари се втурват към мястото. Огънят е бил потушен за няколко часа.

Засега остава неясно колко пациенти са се намирали в болницата в момента на избухването на пожара около 21,00 ч. в сряда, местно време, заяви пред Ройтерс пожелал анонимност правителствен служител.

Премиерът Зоран Заев съобщи във фейсбук профила си, че експлозия е причинила пожара в COVID болницата.

По думите му, пожарът вече е потушен, но стихията е отнела човешки животи.

"Изказвам най-искрени съболезнования на семействата и близките на починалите и желая бързо възстановяване на ранените", пише Заев.

Тепърва ще се разследват причините за пожара, сформиран е кризисен щаб, който работи на мястото на инцидента.

Случаите на COVID-19 в Република Северна Македония започнаха да нарастват от средата на август, което принуди правителството да въведе по-строги социални ограничения, като здравни пропуски за кафенета и ресторанти.

Страната с два милиона души население съобщи за нови 701 заразени през последното денонощие и нови 24 смъртни случая.

Град Тетово, който е населен предимно с етнически албанци, е сред градовете с най-висок брой заразени с коронавирус, отбелязва Ройтерс.