ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

ДАНС да запази техническото си звено за подслушване, но то да може да бъде използвано само при казуси, свързани с високите етажи на властта, теч на информация от службите и др. подобни. 

Такова неочаквано предложение направи днес шефът на комисията по вътрешен ред Атанас Атанасов по време на обсъждането на двата законопроекта за изменение на Закона за МВР - единият на ГЕРБ, другият на Реформаторския блок. 

Както Клуб Z писа според единия законопроект, предложен от ГЕРБ, ГДБОП се връща в МВР (където бе преди идването на кабинета "Орешарски"), а подслушването отива централизирано в агенция ДАТО към МС. Изникна обаче въпросът - ако всички СРС-та са съсредоточени само в ДАТО, кой ще контролира самата нея. Затова и Атанасов даде пример - какво правим ако има теч на информация от ДАТО и за да се разреши случая е нужно използване на СРС. 

Против изваждането на техническата дирекция от агенцията са от БСП и ДПС. Предложението на ген. Атанасов тепърва ще се обсъжда между първо и второ четене. 

Иначе днес законопроектът на ГЕРБ бе приет от комисията с 13 гласа "за", 4 "против" и нито един въздържал се. Против бяха представителите на БСП и ДПС. 

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев обяви, че агенцията е против измененията, но съображенията си щял да изложи утре, на заседание на комисията за контрол на службите. Въпреки напомнянето от страна на Атанасов, че вътрешната комисия е водещата, Писанчев отказа повторно да се аргументира. 

Всъщност Писанчев има от какво да се притеснява. Както и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Причината е, че измененията на ГЕРБ, позволяват лесното им и бързо отстраняване от постовете. Атанас Мерджанов от левицата дори посочи, че това е основната причина за ремонта на закона. 

Измененията са в няколко "кадрови" посоки:

- Връщане на старата система за назначаване на шефа на ДАНС и на главния секретар, при която те се назначават с указ на президента по предложение на Министерския съвет. В момента ги назначава парламентът. Предлага се още завишаване на изискванията за квалификацията им.

- Връщане на хипотезата, при която се освобождават на основание неизпълнение на задълженията. При тази хипотеза те се освобождават от президента, пак по предложение на МС.  Това е стар текст от закона, който по думите на Атанасов бе премахнат с "малката гумичка от Христо Бисеров". В сега действащите разпоредби шефът на ДАНС и главният секретар на МВР практически са бетонирани. Сдават поста само при трайна неспособност да изпълняват задълженията си повече от шест месеца, в случай на смърт, на установен конфликт на интереси и др. Т. е. зависи от тях, когато ще си дадат оставката.

И Писанчев, и Лазаров бяха назначени от кабинета на Пламен Орешарски.