"Разпускането на Народното събрание е въпрос на дни".

Такава заявка даде днес президентът Румен Радев след изслушването на кандидатката за член на Централната избирателна комисия Гергана Стоянова - номинация на "Има такъв народ" след предсрочно прекратения мандат на Любомир Гаврилов.

Радев обаче не посмя да посочи конкретната дата, макар да се очаква изборите да са 2 в 1 и да се произведат на 14 ноември. Тоест, около 14 септември той би трябвало да издаде указ, с който едновременно се разпуска 46-ият парламент и се насрочва датата за изборите за 47-ми.

Президентът вече веднъж обяви, че дава време на народните представители да актуализират бюджета за тази година, след което ще издаде въпросният указ. От вторник обаче финансовата рамка, особено тази по ДОО - социалните плащания, е обект на ожесточени спорове в Народното събрание. След извънредни заседания, прекъсвания, гласувания, прегласувания, обвинения и пр. депутатите все пак приеха ДОО, като им предстои и вторият малък бюджет - на здравната каса, както и централният такъв. Ако "дебатите" продължат в същия дух, може да се наложат извънредни заседания и през уикенда, за да може до вторник, 14 септември, бюджетът все пак да е минал.

"Заложник" е и още един законопроект, считан за знаков за работата на този парламент - измененията в Закона за съдебната власт, така умело бламирани до момента от на практика почти всички парламентарни сили. С него от "Демократична България" предлагат закриването на специализираното правосъдие. 

След няколко отлагания на заседанията на комисията по правни въпроси, от 10 ч. днес се провежда пореден опит ЗСВ да мине на първо четене. Но ще има ли време за второ - малко вероятно е.