Евелин Банев, по прякор Брендо, е бил задържан в Украйна. Той ще остане 20 дни в арест в Украйна, след което българската прокуратура има право да поиска екстрaдицията му у нас.

Официалното съобщение от украинската полиция сочи, че е задържан български гражданин, който има присъди в България и Румъния за наркотрафик. Той е бил арестуван в къща до Киев, където се е укривал с чужди документи.

При задържането на Евелин Банов-Брендо полицията е открила оранжерия с марихуана в къща край Киев.

Арестът на Евелин Банев-Брендо е станал факт на 7 септември, сочат украинските медии, а  в социалните медии специалните части на украинската полиция са разпространили и видеоклип как Евелин Банев-Брендо е  арестуван на паркинг край украинската столица.

През април 2018 година Върховния касационен съд (ВКС) окончателно осъди "кокаиновия крал" на 6 години затвор. Присъда, която дойде след 12 години съдебен процес, в който прокуратурата твърдеше, че участниците в групата са изпрали над 21 млн. лева от наркотици. 

По-късно през деня дойде и официално съобщение от Софийската градска прокуратура. Ето и пъния му текст:

Софийска градска прокуратура извършва действия по екстрадиционното производство спрямо Евелин Банев, осъден за пране на пари

Днес, 10.09.2021 г., Софийска градска прокуратура (СГП) изпрати предложение до Върховна касационна прокуратура (ВКП) за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна относно българския гражданин Евелин Банев с цел екстрадиция в България.

Иницииране на екстрадиционното производство за осъденото лице с влязла в сила присъда е вследствие на постъпила на 07.09.2021 г. нова актуална информация до наблюдаващия прокурор по изпълнение на наказанията при СГП. В нея се съобщава относно установяването на Евелин Банев в хода на извършените издирвателни мероприятия и задържането му в района на гр. Киев, Украйна. Предоставени са пръстови отпечатъци на лицето и снимков материал.

56-годишният Евелин Банев е бил осъден с влязла в сила присъда на 26.04.2018 г. за извършени от него престъпления по чл. 321, ал. 3, алт. 2 (ред. ДВ, бр. № 92/2002 г.), пр. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК.

Той е бил признат за виновен за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. участвал в организирана престъпна група, създадена с престъпна цел (по чл. 253 от НК) – извършване финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества. Осъденият Евелин Банев действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев (починал). ОПГ действала на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия. Финансовите операции включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество „П.Ф.Ю.“ – гр. София.

С окончателната присъда на Върховния касационен съд на осъдения Евелин Банев е било наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от шест години при първоначален „строг” режим. То не е било приведено в изпълнение, поради неустановяване на осъдения, след което той е бил обявен за издирване от органите на МВР.

На 20.07.2018 г. Софийска градска прокуратура е издала срещу него и Европейска заповед за арест, въз основа на която Е.Б. е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система (ШИС).

Понастоящем се извършват действия по екстрадиционното производство на задържаното в Украйна лице.