Темата "Миджур" е един от важните въпроси, които занимава правителството на днешното му заседание. 190 614 неутрализирани противопехотни мини се съхраняват в склада на станалия печално известен завод в с. Горни Лом. На 1 октомври взрив причини смъртата на 15 души.Данните се съдържат в писмо от главния прокурор до премиера Бойко Борисов. Затова съобщава самият министър-председател. Това са десетки тонове тротил. Влизаме в нарушение, защото те са забранени според международното законодателство и държавата е трябвало досега да ги е унищожила, обяснява Борисов. "В Миджур става дума за цъкаща бомба в реалния смисъл на думата", казва вътрешният министър Веселин Вучков. Ето и пълния текст на обсъждането за "Миджур" по време на МС от стенограмата, разпространена от пресцентъра на "Дондуков"1.

 
БОЙКО БОРИСОВ: Първата тема е свързана с едно писмо от Главна прокуратура, което ни казва, че са привършили проверката в цеха за взривените мини. Писмото е адресирано до мен от главния прокурор, чиито констатации обаче са изключително тежки, касаещи „Миджур”, село Горни Лом.

В склада се оказва, уважаеми дами и господа, че в момента се намират 190 614 неутилизирани противопехотни мини. Не 190, а 190 хиляди, което са десетки тонове тротил. Нещо повече, оставайки на територията на страната, ние влизаме в нарушение на конвенция, ще ви каже външният министър, защото те са забранени и държавите е трябвало да ги утилизират.

Ние в България сме били отличници. Първи сме утилизирали всичко. Обаче сега гърците като ни ги прехвърлят през тази частна фирма, изведнъж ние се оказваме сега със 190 хиляди и кусур мини и то забранени от конвенцията. Огромна част.
Има различни варианти, аз затова исках да ви запозная. 

Направихме веднага, още в същия ден, когато дойде писмото, завчера, двамата министри – на отбраната и на вътрешните работи, главният секретар на МВР, КОС, включително и пожарната, и се оказа, че всъщност, ако с мощността на Министерството на отбраната започнат в Костенец да правят тази утилизация, ще ни трябват някъде 20-30 месеца и то след като се подготвят.

Ние веднага поставихме жандармерия, охранява се обектът – Вучков се разпореди, но се изправяме отново пред един огромен проблем и, разбира се, това заради нечий финансов интерес. Ако трябва, направете среща, ако трябва и писмено го запознайте прокурора какво правим в момента, но частникът да поеме разходите. Защото, всъщност, ние сега трябва от този тънък бюджет да търсим пари. 
Просто такова безхаберие е било, че не ми се говори. Но ако двамата министри искат да кажат по няколко думи… Просто да кажа, че ни виси един страхотен проблем на врата в момента.
Вучков!

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Накратко, наистина, ако с язовири и други водни опасности става дума за цъкащи бомби в преносен смисъл на думата, тук става дума за цъкащи бомби в прекия смисъл на думата.
Главният прокурор в писмото до Вас, което е на основата обаче на две писма от заместник-главни прокурори, казва накратко следното: Първо, ние приключихме огледите там във връзка с взрива (напомням, че имаше доста човешки жертви от Горни Лом). Второ, намеква, че твърде е възможно една от причините за този взрив да е самовзривяване, а както каза премиерът, там има 191 хиляди неутилизирани гръцки мини, забранени, произведени преди 35 години.
По тази причина още от онази вечер МВР е разположило допълнително още пет поста – и стационарни, и мобилни. На денонощие това са 20 човека, а на месец 600 човека от МВР ще охраняват този частен склад. След взрива, повтарям, има в момента 191 хиляди близо мини, които са на 35-40 години. Ако ги разположите в ТИР-ове, това прави над 35 ТИР-а.

Господин премиер, до Нова година е трябвало това търговско дружество да утилизира и да внесе преди това още 420 хиляди от същите мини. Спряно е транспортирането и влизането на тези допълнителни количества. Между другото, собственикът беше с нас онази вечер, професор Митков, и той изрази готовност да няма претенции към държавата само и само да се отърве по някакъв начин от тези 190 хиляди мини. 
Това е едно на ръка, искам да кажа по-важното. 

БОЙКО БОРИСОВ: Те бяха без охрана.

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: По-важното… Искам да кажа – охрана вече има. Въпросът е, че с оглед писмото на главния прокурор трябва нещо да направим с тези мини.

БОЙКО БОРИСОВ: Което струва пак пари.

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Вариантите бяха два – единият да ги унищожим чрез взривяване на военни полигони. Направи се обследване от колегите от Министерство на отбраната. Казаха, че това е хем много скъпо, хем технологично опасно. Вторият вариант е да ги утилизираме на площадки или на заводи, които са собственост на Министерство на отбраната или други подходящи заводи. Затова аз мисля, че правенето от страна на Министерство на отбраната на един подробен график как това може да стане през следващата календарна година, като паралелно с това пазим от страна на полицията тези складове, донякъде ще реши проблемът. 

Господин премиер, искам нещо друго да кажа, може би по-важно от това. Това е генералният, принципният проблем с обезвреждането на боеприпаси в България, така наречената утилизация. Той е сбъркан като философия. Тук това е един бизнес за огромни пари, който обаче струва много човешки животи почти всяка година. Според мен, това е позицията на Министерство на вътрешните работи, абсолютно недопустимо е оттук насетне да обезвреждаме боеприпаси, давайки всичко на частни фирми. Според мен държавата трябва да си монополизира обезвреждането на боеприпасите, които произвежда Българската армия. От друга страна, трябва да забраним вноса на чужди боеприпаси за утилизация, за да не се превръщаме в кошче за отпадъци на оръжейни отпадъци в България. Този бизнес, знаем, че е черен, огромен интерес. В същото време България не бива да си го позволява, защото не може да се отговаря, че това е нещо нормално – всяка година черни забрадки, защото стават взривове. Не се ли направи утилизационен център, собственост на българската държава, в който Министерство на отбраната да си ликвидира тези боеприпаси, които се генерират всяка година, винаги ще има потенциална опасност да се случват такива взривове и утилизацията да бъде съпровождана с много черни забрадки. Принципно, според нас, е сбъркан въпросът още отпреди 10-12 години, когато още тогава се е породила идеята в България да има площадка държавна собственост, която да обезврежда тези боеприпаси.
Наистина трябва да помислим за генерално решение на този въпрос.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз съм убеден, че трябва да си търсим парите, ако ние се заемем с подобна дейност. 
Аз не знам, Горанов или министърът на отбраната - „Дунарит“ в какво положение е – частно, държавно? Защото министър Ненчев ми казва, че там е най-добрата база за утилизация. Ако даваме пари, поне да ги дадем...

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: За мен, първо, трябва да се изследва дали не е останала бизнес логика в този процес, тъй като собственикът на мините, който ги е внесъл от Гърция, би трябвало да има някакъв договор с някой в Гърция, който да му е платил за това нещо. И според мен за тези мини са взети от някой едни пари като търговска сделка. Да бъдат така добри, ако държавата ще го прави, да се сключи договор между това търговско дружество, което ще извърши де факто утилизацията и да си се направи една търговска сделка, каквато си е логиката на процеса. Тоест, собственикът на мините в момента, който има договор да ги утилизира, след като няма къде да го направи вече…

БОЙКО БОРИСОВ: Вече няма и лиценз да го прави.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: …и след като няма и лиценз да го прави, да бъде така добър да сключи договор с някой, който има лиценз и който може да го прави и да му плати, защото той е взел пари за това.

БОЙКО БОРИСОВ: Това е безспорно.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Оттам нататък тази верига трябва да се изследва.

БОЙКО БОРИСОВ: Министърът на отбраната!

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ: Аз споделям казаното от колегата Вучков и от колегата Горанов, работихме съвместно в екип. Положението действително е много сериозно. Ние трябва да намерим решение с тези мини, които никак не са малко като количество. Тоест, при нас е невъзможно да ги сложим в наши складове, тъй като ние имаме там други боеприпаси и белята може да стане още по-голяма.
Това, което бихме могли да предложим и да направим, е да използваме едно от нашите дружества за утилизация. Разговарях с колегите там, капацитетът е 220 бройки на ден максимум, при положение, че това са американски мини и ние не сме работили с тях. Тоест, тепърва трябва да проучим тази технология, да изследваме този процес, да подготвим хората, които ще се занимават с това и максимумът е 220 бройки на ден, които може да поемем ние. Говоря за Костенец. 
Ако има вероятност с „Дунарит“ да постигнем споразумение, там технологията е добра, подходяща е, можем да разделим тази тежест.

БОЙКО БОРИСОВ: Те са забранени от конвенциите.

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Ние нашите сме си ги унищожили.

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ: Колегата Вучков спомена другия вариант, който разглеждахме – да бъдат унищожени. Това е още по-дълъг, още по-труден процес, опасен в голяма степен и е твърде вероятно да има екологични последствия.

БОЙКО БОРИСОВ: А и екоорганизациите веднага ще наскачат като започнем да ги взривяваме. Така че ние сега се занимаваме с белята на други хора.

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ: Нека само да спомена, че това е един много сериозен проблем, сега отварям приказка в тази насока, но нашите поделения също са задръстени, господин министър-председател, с такива взривни вещества. И те са купени от частни фирми преди много години, някои от преди десет години, те не идват да си ги прибират и ние сега ги охраняваме, пазим им тези взривни материали и трябва да намерим в най-скоро време начин да освободим от тях тези поделения и складове.

БОЙКО БОРИСОВ: Уважаеми господа министри, МВР и МО водещи, Министерството на финансите да провери заедно с тях какви договори, как и по какъв начин бихме могли да си вземем парите. До другата сряда искам да ни предложите тук на кабинета ясно решение. Забраняваме, вкарваме в парламента, ратифицираме и не се занимаваме повече с черни забрадки. Всяка година гинат хора, този път 15. Ами тези 190 хиляди! Ако и те бяха гръмнали, то ще отиде сигурно до Видин взривната вълна! Това са 76 тона взрив стоят и с пълно безхаберие. Чувате тук министърът какво ви говори: 10 години седят, някой изкупил мини или боеприпаси и седят по складовете, не отива да си ги взима. Откъде накъде? И ние плащаме. 
Подгответе решение.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: След като имате добра комуникация със сегашния собственик на предприятието с отнет лиценз, в което се съхраняват тези боеприпаси и след като той е готов да съдейства, защо КОС не изследва взаимоотношенията му с гръцката страна и договорите, които той има и да му кажем да бъде така добър да си плати за това нещо.

БОЙКО БОРИСОВ: И включително, ако отиваме на вариант монопол на държавата, в смисъл след като по този безхаберен начин частният бизнес се отнася към своите задължения, колко ще струва такъв център, за да го приключим този проблем.

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ: Да помислим, господин премиер, и върху възможността, след като те не могат да изпълнят договора си, дали под някаква вероятност не е възможно ние да ги върнем на гръцка страна.

БОЙКО БОРИСОВ: До сряда двамата министри внасяте и всеки един от вас – финанси, икономика, правосъдие, да помогне с каквото е необходимо по този случай.