Тимът на "Макларън" спечели неочаквана двойна победа в състезанието за Гран При на Италия на пистата "Монца" във Формула 1. Първи стана Даниел Рикардо, а втори - Ландо Норис. Трети е Валтери Ботас ("Мерцедес") след наказание от 5 секунди на Серхио Перес ("Ред Бул").

Британският тим записа успех за първи път от девет години, а Рикардо не бе пресичал финала първи от три лета.

Състезанието - динамично и драматично, както често става на "Монца", ще се запомни и със сблъсъка между лидера Макс Верстапен ("Ред Бул") и световния шампион Люис Хамилтън ("Мерцедес"). Може би само технологията halo ("ореол"), която представлява рамка около главата на пилота, спаси британеца. Видя се, че дясното задно колело на болида на нидерландеца докосна главата му при страхотната катастрофа. 

Отново никой от двамата не отстъпи и колата на Верстапен се оказа върху тази на Хамилтън. Това стана на 27-ата обиколка, при която Макс опита да изпревари Люис. Малко преди това той бе забавен цели 11 секунди в бокса. При влизането и на 7-кратния световен шампион за смяна на гуми обаче - малко по-късно, той също остана повече от необходимото - 4 сек. 

Така загуби позиции на пистата, а след гафа с Верстапен пред него се откри шанс дори да спори за първото място с пилотите на "Макларън". След отпадането на фаворитите Рикардо и Норис нямаха проблеми да удържат позициите си. 

А след състезанието стюардите прецениха, че виновен за инцидента на Макс Верстапен. Той получи наказание от три места за стартовата решетка на следващото състезание и две наказателни точки към лиценза си.

Рикардо изпревари Верстапен още на старта, на който Хамилтън бе четвърти (след вчерашната втора за сезона спринтова квалификация), но стана трети и още тогава атакува опонента си. Валтери Ботас пък потегли последен заради санкция за неправомерно подменени части на болида му.

В генералното класиране Верстапен води с пет точки пред Хамилтън.