Даниил Медведев не просто записа най-големия триумф в кариерата си досега със спечелването на Откритото първенство на САЩ. Той спря Новак Джокович да стане първият в "оупън" ерата с календарен Голям шлем. Сърбинът триумфира в Австралия, Франция и Великобритания, но бе надигран и победен на финала в Ню Йорк - 4:6, 4:6, 4:6.

Медведев, който е №2 в света, взе първата си "мейджър" титла, след като загуби два финала преди това, включително в Голямата ябълка преди две години.

А Джокович остана с 20 големи отличия - толкова продължават да имат Роджър Федерер и Рафаел Надал, които заради операции пропуснаха турнира в Ню Йорк.

Иронията е, че Новак този път имаше подкрепата на публиката - нещо, което се случва много рядко, не само в "Куинс". Тя дори му помогна при 2:5 в третия сет, когато Медведев сервираше за победата и имаше мачбол. Заради викане от трибуните обаче началният удар на руснака се забави с около минута. Това го разконцентрира, а може би и принуди да се поддаде на емоции.

Така Джокович реализира единствения си пробив в мача, а по-късно и спечели подаването си - 4:5. По време на почивката Ноле се разплака и доигра двубоя със сълзи на очи. Той поплака и по време на награждаването, когато благодари на феновете, заявявайки, че заради подкрепата им "е най-щастливият човек на света". Световният №1 добави, че ако някой заслужава титлата сега, това е Медведев.

Първата ракета на Русия пък му отвърна с това, че е най-добрият в историята.

Финалът продължи малко повече от два часа. Медведев проби съперника си още в първия сервис гейм, което се оказа достатъчно да вземе първата част. Това може и да не е разтревожило феновете на сърбина много, тъй като той записа четири поредни победи в Ню Йорк, в които губеше с 0:1 сета.

Във втория обаче се видя, че величието този път няма достатъчно сили и прави нетипични грешки. Той можеше да пробие Медведев във всеки от първите му два гейма, в които подаваше. Не го направи и допусна брейк за 2:3. 25-годишният Даниил затвърди и до края на частта бе убедителен.

В третия сет Медведев започна с два пробива и не се виждаше как може да изпусне успеха на пълния "Артър Аш стейдиъм". В края той избегна драма и заслужено стъпи на върха.

Брад Пит и Брадли Купър бяха на трибуните.
Джулиана Маргулис
Алек Болдуин