За по-малко от половин час правната комисия в парламента прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури. Това се случва за втори път в рамките на няколко месеца, но отново поправките няма да бъдат приети окончателно.

В заседанието не участваха представители на ГЕРБ, а кворумът беше осигурен благодарение на депутати-членове на комисията от ДПС. В подкрепа на промените в Закона за съдебната власт гласуваха представителите на БСП, "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Демократична България".

„Това е едно символно решение, което показва, че в следващия парламент трябва да седнем и след сериозна дискусия да вземем решение, което да удовлетвори обществените очаквания тези органи в този им вид да бъдат премахнати“, каза Радостин Василев от ИТН.

Председателят на Народното събрание Ива Митева не изключи законът да бъде гласуван на първо четене в пленарната зала в сряда, когато обаче ще бъде последното пленарно заседание на настоящия парламент. 

Председателката на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова пък призова депутатите, когато решават съдбата на спецправосъдието, „вътрешните убеждения да не дават превес над фактите“.