Българският евродепутат Радан Кънев от „Демократична България“/ЕНП  призова ЕС да се намеси заради ниския процент хора у нас, ваксинирани срещу COVID-19.

Той отправи призива си по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на сериозните трансгранични заплахи за здравето.

Според Кънев в дебата за европейската здравна политика основната политическа тема е докъде се простират компетенциите на националната държава и откъде започват тези на ЕС. И дали принципът на субсидиарност допуска европейските институции да се ангажират с проблеми на здравеопазването в отделни държави членки.

„Общата поръчка на ваксини, въпреки началното забавяне, е безспорен успех. Днес ЕС е с най-високи нива на ваксинация при най-добри цени и максимални гаранции за безопасност в световен мащаб. Но изчерпва ли това възможностите на Съюза да влияе на здравната политика? Моят отговор  е категорично не. Нужно е много повече. Защото принципът на субсидиарност допуска, но и изисква намесата тогава, когато отделна държава не се справя с кризата и застрашава здравето и живота на своите граждани, а през отворените ни граници – на всички европейци“, заяви Радан Кънев.

Като конкретен тревожен пример той даде България:

„Второ правителство и трети парламент се провалят в организацията на ваксинационна кампания, в пресичането на антинаучната пропаганда, която ни доведе до позорния резултат от около 20 на сто ваксинирани при средно 70% за ЕС, в провеждането на политики, които да насърчат ваксинацията и които да защитят гражданите. Провалят се, защото политическата криза и постоянната предизборна кампания ги превръщат в заложници на страхлив популизъм.“

Евродепутатът нападна партиите извън ДБ, които отхвърлили нейното предложение да се включат в бюджета средства за публична кампания за ваксинации.

Жертви на този провал обаче не са политиците, предупреди Кънев. А са „възрастните, болните, слабите, малкият и среден бизнес, самонаетите лица, тези, които са се ваксинирали, за да защитят другите, но днес си затварят бизнеса, децата, пак заплашени от дистанционно обучение.“

„Така че отговорът е, че правомощията на Европа стигат дотам, докъдето е нужно, ако националните правителства се провалят да защитят нашите граждани“, завърши българският представител.