Apple представи снощи четири модела на най-новия си флагман - iPhone 13. Както е традиционно за компанията в Купертино, новият iPhone носи същото "шаси" като предишния модел 12, но е доста различен "под капака".

Първо, почитателите на компанията видяха двата базови модела - iPhone 13 и iPhone 13 mini, стандартен и малък размер.

Сериозни са подобренията в двете основни камери - широка и телефото. Основната камера е с по-големи пиксели, и стабилизация не на оптиката, а на самият сензор - т.нар. sensor-shift OIS, собствена технология на Apple, която според компанията е по-добра от конкуренцията. Новият сензор позволява още по-добри снимки и видеа на по-лоша светлина.

Новата камера ще се възползва и от новия чип A15 Bionic, който позволява различни фотографски стилове и подобрено изолиране на фона както при снимки, така и при видео с т.нар. Cinematic mode. Забележителното е, че за пръв път човек може да променя фокуса и дълбочината на кадрите и при видео след заснемане. В добавка, новият модел може да снима и в подобрен HDR, а Pro и Pro Max в ProRes, специалният формат на Apple за професионална дообработка на видеокадрите.

Всички тези функции и още идват и в моделите iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max, заедно с по-добра ултраширока камера. Стандартната оптика е с апертура ƒ/1.5, ултрашироката - ƒ/1.8. 77-милиметровата телефото камера пък предлага 3х оптично приближаване. За пръв път "нощният" режим ще може да се ползва с всяка камера във всички модели на флагмана.

Най-после от Apple предлагат и дисплей с по-висока честота на опресняване - всички модели идват с нов Super Retina XDR екран, който активно варира опресняването между 10 и 120Hz за по-добра издръжливост на батерията. Дисплеят достига до 1200 нита яркост.

За това помага и по-ефективното разпределение на енергията от новия чип. Според Apple батерията на малките модели ще издържа с час повече, а на големите - с до 3 часа повече.

iPhone 13 и 13 mini започват с минимум 128 GB памет, а Pro и Pro Max моделите се предлага с до 1 терабайт. Всички са защитени с IP68 рейтинг срещу вода и прах, оборудвани са и с най-новите 5G модеми на Apple, които според компанията предлагат най-добрата работа с петото поколение мрежи в различните им формати по света.

Разбира се, налице е и нова версия на операционната система iOS 15 - с множество малки и големи подобрения за потребителите.
 
Единственият недостатък на новите модели е запазването на т.нар. notch - Apple остана единствената компания с голям черен правоъгълник в горната част на екрана, където се помещават вътрешната камера и сензорите за лицево разпознаване. Според слуховете компанията на покойния Стийв Джобс работи върху това да вкара всички тези чаркове под екрана, но ще пусне тази технология едва когато функционира перфектно.

Финалната добра новина е, че поне за САЩ цените на новия модел се запазват същите - 699 долара за Mini, 799 долара за стандартния модел, 999 долара и 1099 долара за Pro и Pro Max съответно. Това е първата година от доста време, в която от Apple не вдигат цените.