След 3 години и 5 месеца "между четири стени" - както сама се изрази днес, за пръв път и Биляна Петрова ще може да излиза на свобода, след като ВКС промени мярката й за неотклонение. Тя трябва да внесе парична гаранция от 8000 лв. и ще може да напуска дома си.

Петрова бе неизменно с мярка арест от задържането с Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров на 17 април 2018 г. Така само Дюлгеров, който бе осъден като помагач за подкуп, даден за кметицата и зам.-кметицата на "Младост", остава под домашен арест.

Заседанието днес бе емоционално. Петрова описа 3 групи причини, за да поиска облекчаване на мярката за неотклонение. Здравословното й състояние е много тежко - има болест на Хашимото, а нивата й на витамин D са на ръба. 

"Едно е да търпиш домашен арест в имение, друго е в панелен апартамент, където слънцето само замалко се показва", каза тя.

Тя говори "по човешки", като пресметна, че е е задържана от 41 месеца или 1248 дни. От тях 974 дни – или повече от 32 месеца е под домашен арест

Като друга от причините тя посочи прекомерността на ареста и добави, че е чела правна литература и е абсурд, че по-ниските инстанции се позоваваха като причина да я задържат само на собствените си - невлезли в сила присъда. Нямало нито да се укрие, нито да извърши ново престъпление.

Петрова на няколко пъти се разплака - особено, като говореше, че трябва да се грижи за 83-годишната си майка, която е с тежка деменция. Жената се изгубила за последно на 5 септември, а подсъдимата каза, че е била изправена пред опцията да наруши домашния си арест. Майката тежи между 36-38 кг и може да живее само там, където живее, защото само там се ориентира.

Да подкрепят Петрова бяха дошли освен съпругът й и познатите 20-ина приятели, и самата Десислава Иванчева - в доста напреднала бременност.

Интересно бе днес, че и Върховна прокуратура в лицето на прокурор Явор Гебов не се противопостави и се обяви подсъдимата да бъде пусната с по-лека мярка за неотклонение.

Той подкрепи и трите посоки на искането на Петрова - че безспорно са налице документи, че се е влошило здравословонто й състояние и че "пребиваването й под домашен арест не би спомогнало за оздравявнето й, а напротив".

"Този домашен арест действително възпрепятства оздравителния процес", каза малко изненадващо обвинителят (с оглед досегашната линия на поведение на прокуратурата, б.а.).

Той се съгласи и че, при положение че братът живее трайно в чужбина, въпросът с грижите за майка й стои и че "... за тази жена имаме представена документация, от която е видно, че състоянието й се влошава почти критично и трябва да бъдат полагани грижи".

Трето - прокурорът се съгласи и че продължителността на домашния арест "става трудно оправдана от логическа гледна точка".

В крайна сметка той настоя да се определи парична гаранция - в размер, "който да има достатъчно възпиращо значение за евентуалното отклоняване на подсъдимата". Въпроса за преценка на размера обаче остави на съда.

Тук Петрова се разплака втори път, като каза, че е със запорирани сметки и не работи от повече от 3 години, но сама предложи, че в едната сметка има около 20 000 лвл и дори я издиктува на съда, за да я запишат, ако се налага.

"Една голяма гаранция няма как да е... - каза тя и пак се разплака... - не мога да си позволя!"

Съставът с председател Ружена Керанова заседава около 2 часа и половина, преди да се произнесе. Мотивите са именно изредените: промяна на обстоятелствата - влошено здравословно състояние на подсъдимата, влошено здравословно състояние на нейната майка, за която тя трябва да полага грижи, тъй като брат й живее в чужбина, прекомерна продължителност на предишните мерки. 

Иначе същинското дело по същество срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров ще продължи на 29 септември във ВКС. На втора инстанция те получиха съответно 8, 7 и 6 години ефективно затвор, заради приета първа вноска от 70 000 евро от общ подкуп € 250 000 от предприемача Александър Ваклин.