Oт днес всички линейки на Спешна помощ в страната ще се движат с плакати в подкрепа на министъра на здравеопазването Петър Москов. Акцията се провежда по инициатива на синдикатите. Плакатът върху колите на спешните екипи ще гласи: "Истината - след години на унижение, касаещо цялото ни общество".

Синдикалистите обявиха, че категорично застават зад позицията на здравния министър за решаването на проблема, свързан с насилието над екипите на спешната помощ.

"Ние не приемаме твърденията на народните избраници от някои политически партии и неправителствени организации, че министър Москов етнизира проблема. Няма по-убедителни аргументи от цифрите, а те са: ”от 227 от началото на годината нападения над екипи на спешна медицинска помощ, 175 - са в ромски махали”, заявиха от Медицинска федерация "Подкрепа". 

От федерацията посочиха, че безопасността и спокойствието на медиците от Спешна помощ трябва да се осигурява не само там, а навсякъде, където има риск от издевателства над тях. 

Вчера здравният министър Петър Москов и ромските лидери се обединиха около идеята екипи на полицията да придружават спешните медици във всички райони, в които е бил регистриран случай на нападение над лекари. От инициативен комитет "Факултета" заявиха, че няма нужда да идва полиция с медиците в ромските квартали, тъй като досега оплаквания оттам не са постъпвали. Организацията застава зад идеята линейките в кварталите с малцинствени групи да се шофират от роми.