Техногигантите Apple и Google създадоха опасен прецедент днес, в началото на руските местни и парламентарни избори, като премахнаха приложението Smart Voting (Умное голосование) - концепция на Алексей Навални за намаляване на доминацията на управляващите в страната.

Smart Voting е приложение за тактическо гласуване - в момента "Обединена Русия", партията на Путин, държи здраво властта почти в цялата страна, в много региони заради разпокъсаната опозиция. Приложението съветва избирателите как да гласуват в своя район, така че да обединят протестния вот и да доведат до загуба за путинистките кандидати.

Според Русия приложението е незаконно - и още две седмици преди вота поискаха от големите търсачки да махнат фразата "Smart Voting" изцяло на руска земя. А дни преди вота атакуваха и директно приложението, като заплашиха Google и Apple със солени глоби, ако не го премахнат от своите магазини за приложение - Play Store и App Store.

Същевременно снощи ботът Smart Voting в платформата Telegram, имащ същите функции като приложението, бе атакуван от хакери в стремеж да бъде свален.

Оправданието на Apple и Google е, че приложението е нелегално в Русия, а антикорупционната организация на Навални е обявена за екстремистка. Вероятно не глобата плаши две от най-богатите компании в света - те ежедневно преглъщат наказания от стотици милиони от европейските регулатори. Притеснява ги евентуалното пълно затваряне на Русия за техните услуги.