По-малко от 5000 жители на Хонконг от кръгове, приближени до поддържания от Китай политически естаблишмънт, започнаха да гласуват в неделя измежду кандидатите за избирателна комисия, която ще избере следващия главен администратор на територията и някои от членовете на законодателния орган на територията, предаде Ройтерс.

Продемократичните кандидати почти изцяло отсъстват от изборите в Хонконг, откакто Пекин преработи избирателната система на града.

"Целта на подобряването на избирателната система е да се гарантира, че само патриотите ще администрират Хонконг", заяви Кари Лам, главната администраторка на територията в неделя сутринта. "Много се съмнявам, че друго правителство или държава ще позволи публичното избиране в местния законодателен орган на хора, чиято мисия е да подкопаят националния интерес или националната сигурност."

Избирателната комисия ще назначи 40 места в обновения Законодателен съвет през декември и ще избере главен администратор, който ще поеме властта през март. 6000 полицейски служители са поставени на ключови точки в града, за да осигурят мирното протичане на вота.

Основните промени на територията настъпиха след приемането на спорния закон за националната сигурност, който наказва всеки, който Пекин набеди за извършител на подривна дейност, тероризъм или работи в съглашателство с чужди сили.

Повечето видни демократични активисти и политици сега са в затвора или са избягали в чужбина. През май китайският парламент промени избирателната система на Хонконг, като намали демократичното представителство в институциите и въведе механизъм за проверка на кандидатите и победителите на изборите.

Това почти премахна влиянието, което опозицията оказваше. Преди присъединяването на града към Китай през 1997 г. комунистическата страна обеща, че ще гарантира всеобщото избирателно право за територията. С последните си мерки Пекин все повече се отдалечава от тази клетва.