"Ако се наложи, ще назначим охрана на шефа на НАП. Така, както охрана от три места имаше Иван Гешев. Смятам, че бихме могли да защитим по такъв начин и началника на НАП."

Това каза вътрешният министър Бойко Рашков в понеделник на въпрос за заплахите срещу директора на приходната агенция Румен Спецов и неговото семейство. За тях съобщи преди дни доскорошният финансовия министър Асен Василев.

"Днес се виждах по друг повод с него (Спецов - бел. ред). Да, има такива заплахи. Подобни са отправяни към много длъжностни лица. Ще вземем мерки, каквито законът предвижда", добави МВР шефът.

Той коментира и акцията на полицията в Благоевград срещу собственици и посетители на нощно заведение, което не спазва заповедта на здравния министър за работно време до 23 часа заради епидемичната ситуация. Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов се постара медийно да представи случилото се като полицейска репресия. Неговата организация е една от основните сили в протестите срещу COVID мерките и отказа на заведенията да ги спазват.

По думите на Рашков той на практика "извършва определена политическа дейност", бил свързан с ГЕРБ и водел политика срещу служебното правителство.

"Бих казал, че мерките са подходящи за нивото на заразата в нашата страна. Всички трябва да се съгласим, че не може да не се вземат никакви мерки. Струва ми, че този човек тласка страната е тази посока. Организира протести, заведенията да работят денонощно едва ли не... Той е против правителството", добави Рашков.

За конкретния случай в Благоевград той добави, че задържаният бил в нетрезво състояние, бил отведен в полицейското управление и след като се възстановил, писмено се е извинил.

"Контрол трябва да има. Ако няма, дали този човек с дългата коса, ще понесе някаква отговорност, ако се откажем с висока заразеност", добави министърът.

По отношение на политическия проект на Кирил Петков - Асен Василев Рашков отново каза, че "нито някой ме е канил, нито съм изразявал съгласие, като министри те си вършеха работата перфектно".

"Оценявам го като желание да продължат да работят в интерес на България и все пак да променим България от ограбвана към държава, която може да опазва своето богатство и това на българските граждани", каза още МВР шефът.