Истинско германско нашествие ще видим на осминафиналите в Шампионската лига напролет. Единствено страната световен шампион успя да класира и четирите си тима за първия етап на елиминациите в най-престижния клубен турнир. 
Представителите на Бундеслигата са "Байерн", "Байер" (Леверкузен), "Борусия" (Дортмунд) и "Шалке". Само "кралскосините" от Гелзенкирхен се класираха след последния кръг на груповата фаза, като това стана с доста драма и с помощта на "Челси", но така беше попълнен германският комплект.

С четири представителя в групите бяха още Англия и Испания. Островитяните обаче класираха три - "Арсенал", "Челси", а в последния ден на групите и "Манчестър Сити", а "Ливърпул" отпадна. От иберийците напред продължиха "Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Атлетико" (Мадрид), а "Атлетик" (Билбао) само се добра до Лига Европа. 

Единствената друга държава с повече от един представител на тази фаза е Франция, като напред продължиха ПСЖ и "Монако". В състава на "монегаските" е Димитър Бербатов, който ще е и единственият българин, който ще се подвизава в турнира напролет. Стига контузията от вторник да не се окаже тежка.

Други четири държави пък класираха по един представител на директните елиминации. Това са Италия с "Ювентус", Украйна с "Шахтьор" (Донецк), Португалия с Порто, Швейцария с "Базел".

Осминафиналната фаза започва с мачовете на 17/18 и 25/26 февруари, когато са първите мачове, както и на 10/11 и 17/18 март с реваншите. Жребият ще се тегли в понеделник на обед в Швейцария. 

Вижте кой какво постигна в групите от Е до Н:

Група Е

"Байерн" (Мюнхен) - ЦСКА (Москва) 3:0 
"Рома" - "Манчестър Сити" 0:2

"Байерн" и "Ман Сити" продължават в Шампионската лига като победител и подгласник в групата, Рома отива в Лига Европа, а руският ЦСКА отпада.

Група F

"Аякс" - "Апоел" (Никозия) 4:0
"Барселона" - "Пари Сен Жермен" 3:1

"Барса" и "ПСЖ" в ШЛ, "Аякс" в ЛЕ, "Апоел" си тръгва от Европа.

Група G

"Челси" - "Спортинг" (Лисабон) 3:1
"Марибор" - "Шалке" 0:1

"Челси" и "Шалке" в ШЛ, "Спортинг" в ЛЕ, "Марибор" отпадна.

Група Н

"Атлетик" (Билбао) - "БАТЕ Борисов" 2:0
"Порто" - "Шахтьор" (Донецк) 1:1

"Порто" и "Шахтьор" в ШЛ, "Атлетик" в ЛЕ, "БАТЕ" е аут.