По нива на стартово доверие второто правителство на Бойко Борисов прилича най-вече на другите кабинети, създадени в условията на сложни преговори или тежки компромиси. Това е един от изводите от декемврийското издание на редовния "Политически и икономически индекс" на социологическата агенция "Галъп интернешънъл". 

Вторият кабинет на Бойко Борисов започва с доверие от 26%. С подобно ниво на доверие е започнала и тройната коалиция (28%)

Според социолозите сравнително малкият кредит на доверие към новия кабинет се дължи и на това, че не всички привърженици на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ го подкрепят. Идните месеци ще покажат каква част от електората на тези формации проявява доверие в правителството. 

В месеците около и след изборите има и плахо повишаване на оптимизма за посоката на развитие на страната. Към началото на декември 65% казват, че България върви към по-зле, но стойностите трайно се задържат под 70-те и повече процента - които бяха регистрирани през лятото или пък около протестите през миналата година. След изборите доверието в парламента също леко се покачва, за да достигне на нива от 16% към началото на декември, а недоверието чувствително спада.

Към момента 12% смятат, че на страната са нужни предсрочни избори. При правителството на Орешарски този показател се движеше близо до 40%. Дори и сред електоратите на опозиционните сили не надделява желанието за бързи нови избори. Същото важи и за потенциала за протест – той е сравнително нисък сред всички електорати. 11% твърдят, че биха участвали в протест срещу това правителство, при нива между 20 и 30% през лятото и есента на 2013 г.

ГЕРБ е с двойно повече подкрепа от БСП. 26% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, срещу 13% - за БСП. Повече от една трета обявяват, че не биха гласували.

Новите имена в кабинета са сравнително непознати и за тях е твърде рано да се правят изводи или класации. Най-непознатият министър е този на образованието и науката - Тодор Танев - 65% не са чували за него.
Противно на очакванията Патриотичният фронт и АБВ не претърпяват видими пробойни в подкрепата си от допира си до властта. Електоралните нагласи за Реформаторския блок не се влияят и от нарасналото напрежение между съставните партии.