Днес се навършват 113 години, откакто българският народ, благодарение на силната вяра в своята обща кауза и решителност за обединение, успява да извоюва независимостта на държавата си пред целия свят. 

На този ден изказваме своята огромна признателност пред смелите в своето единомислие наши предци, които преди повече от век доказаха, че сме достойни сами да определяме своето независимо бъдеще. Без този велик подвиг днес нямаше да имаме свободата да вървим по избрания от нас самите път.

"Този ценен за историята ни момент е запазил завинаги непримиримата воля и силния дух на българина – качества, които на нас, потомците, е ред да съхраним и развием с мъдрост", се казва в обръщение на Министерството на културата.

Вярваме, че днешният ден е не само повод за национални чествания, но и истински празник във всеки дом, във всички сърца, за които свободата е двигател за отстояване на българското, на родното, на единението и на достойнството.

Да живее свободна и независима България!

Честит празник!

 

Цар Фердинанд на Царевец с министрите си

Манифест на цар Фердинанд І за обявяване на независимостта

Манифест към българския народ

(осъвременен правопис)

По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.

Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ни акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

 

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Нашето царуване

Фердинанд I

Приподписали:

Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: Ал. Малинов; Министър на Външните Работи и на Изповеданията: Ст. Паприков; Министър на Вътрешните Работи: М. Такев; Министър на Народното Просвещение: Н. Мушанов; Министър на Финансите: Ив. Салабашев; Министър на Правосъдието: Т. Кръстев; Министър на Войната: генерал Д. Николаев; Министър на Търговията и Земледелието: А. Ляпчев

 

Независимостта е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта Царевец.

Велико Търново днес е център на тържествата за годишнината. В честванията в старопрестолния град ще се включат президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев.

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта Царевец от 10,30 часа президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва във военния ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко.

За значимостта на празника историкът проф. Милко Палангурски заяви:

„Празник на съзряването, защото както нациите, така и държавите, и обратно, имат нужда от израстване и намиране на своето място в политическия, културния и обществен живот на света“

Заради противоепидемичните мерки е отменена вечерната заря-проверка.

Честванията във Велико Търново ще завършат вечерта с излъчване на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“ и с илюминации на паметника на Асеневци. 

В Бургас историческата годишнина ще бъде отбелязана с няколко събития. Тържествата започват в 10:30 часа с ритуал по издигане на флаговете на  България, Европейския съюз и на Община Бургас.

В 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

В 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

След ритуала пред Военния клуб в Бургас в 12:00 часа в Етнографската експозиция на улица ул. „Княз Ал. Батенберг“ ще бъде представен много интересен каталог, който е озаглавен „По дрехите посрещат“ и ще има ревю на традиционни костюми от фонда на Бургаския музей. За първи път ще бъдат представени 21 автентични носии от Странджа, Карнобатско, Айтоско и източна Стара планина.  Някои от носиите са пазени във фондохранилище и никога не са показвани, затова ще бъде много интересно да се види този автентичен колорит. 

В 17 часа във Варна официално ще бъде открит паметник на Васил Левски, издигнат по инициатива на Съюза на арменците в България. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на геноцида преди век.

Скулптурната композиция изобразяваща Апостола на свободата в почти цял ръст, в униформа на четник, пред него лъвска глава, а зад него скалист пейзаж, беше издигнат в градинката пред Регионалния исторически музей, като мястото е определено от общинската администрация.

113-ата годишнината от обявяването на Независимостта на България ще бъде отбелязана със специална церемония в Плевен. В рамките на празничния ден е организирана и кампания за даряване на кръв

Церемонията започва в 11 часа пред паметния знак, поставен на площад „Стефан Стамболов“ пред ДКТ „Иван Радоев“ по случай 100-годишнината от Независимостта на България. Негов автор е известният скулптор проф. Кирил Мескин.

Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. В празника с изпълнения ще се включат Общинският хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков.

С експозиция на Държавния архив „Българската Независимост“ и Ден на отворените врати във всички културни институции ще отбележат празничният 22 септември в Ямбол.

Изложбата на Държавния архив ще бъде подредена на централната ямболска улица „Георги Сава Раковски“ срещу Регионалната библиотека. 

В градския парк ще бъде открита още една изложба, тази на фотографската общност в града, като средствата от продадените творби ще бъдат предоставени за построяването на паметник на Васил Левски в Ямбол.  Празничният 22 септември ще бъде Ден на отворени врати за Музея на бойната слава и за Регионалния исторически музей, както и в Археологическия резерват „Кабиле“ и  Художествената галерия „Жорж Папазов“.