Германия ще спре да плаща компенсации на неваксинирани работещи, които са принудени да се подложат на карантина като част от мерките за борба с коронавируса. Не е честно да се иска от данъкоплатците да субсидират тези, които отказват да се ваксинират, заяви здравният министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Правилата, които ще бъдат прилагани от властите на 16-те провинции, ще влязат в сила най-късно на 11 октомври, добави Шпан. Те засягат лица, които са дали положителен тест за коронавирус и тези, които се връщат от страни, смятани за високорискови. Сред тях в момента са Великобритания, Турция и части от Франция. Неваксинираните, пристигащи от такива страни, са длъжни да се подложат на карантина най-малко за срок от 5 дни.

Ваксинираните и тези, които неотдавна са се възстановили, не са длъжни да правят това.

Според критици подобни правила са еквивалентни на задължение за ваксинация, защото много работещи не могат да си позволят да останат по домовете си, без да получават заплащане.

"Трябва да гледаме на това по различен начин", заяви Шпан на пресконференция. "Става въпрос за справедливост. Тези, които защитават себе си и другите чрез ваксинация, могат правилно да попитат защо трябва да плащат за някого, който се е оказал под карантина след почивка във високорисков район".

"Когато хората казват, че е тяхно лично решение - и то остава тяхно свободно и лично решение - дали да се ваксинират, това решение трябва да се придружава от отговорността да понесат финансовите последствия", подчерта здравният министър.

Ваксинациите не са задължителни в Германия, но властите вземат все повече мерки да направят отказа от ваксинация по-неудобен, отбелязва Ройтерс. Тестовете за коронавирус, които се изискват например за вечеря в ресторант, ще спрат да бъдат безплатни от 11 октомври. Освен това някои германски провинции разрешават на предприятия като ресторанти и спортни стадиони да избират дали да допускат хора с негативни тестове, или само тези, които са били ваксинирани или са се възстановили от коронавируса.

74 на сто от германците са изцяло ваксинирани при 72,3 средно за ЕС, по официални данни, припомня БТА.